Külföld

2011.02.21. 19:54

Vereckei emlékmű felgyújtása: ukrán nacionalista pártvezetők a gyanúsítottak

Szabadlábra helyezte és csoportosan elkövetett garázdasággal vádolta meg hétfőn Kárpátalján a bíróság a szélsőjobboldali Szvoboda párt megyei szervezetének három vezetőjét, akiket a vereckei magyar honfoglalási emlékmű felgyújtásának gyanújával két napja vettek őrizetbe - adta hírül a munkácsi mukachevo.net hírportál.

MTI

 A jelentés szerint Oleg Kucin, a párt kárpátaljai szervezetének elnöke szabadlábra helyezését követően elmondta, hogy a rendőrök durván bántak vele, nem engedtek hozzá ügyvédet, s miután megtagadta a vallomástételt, Volócról Szolyvára szállították, ahol köztörvényes bűnözőkkel zárták egy cellába. Azt is közölte, hogy kétnapos őrizete alatt nem kapott sem élelmet, sem vizet.
   
Kucin két társa beismerte, hogy részt vett a Vereckei-hágón található magyar honfoglalási emlékmű szombat hajnali felgyújtásában.
   
A helyileg illetékes volóci járási bíróság helyezte szabadlábra a tetthely közelében őrizetbe vett pártvezetőket, egyúttal csoportosan elkövetett garázdasággal vádolta meg őket, az ukrán büntetőtörvénykönyv 2. részének 296. cikkelye alapján, amely négy-öt éves szabadságvesztést ír elő a közrend hasonló jellegű megsértésének esetére. A vád alapján a bíróság bármikor elrendelheti a gyanúsítottak újbóli őrizetbe vételét.

Az Emberi Méltóság Tanácsa védnökséget vállal a vereckei emlékmű helyreállítása felett

Az Emberi Méltóság Tanácsa védnökséget vállal a vereckei emlékmű helyreállítása felett, pénzzel támogatja a munkálatokat, továbbá segít megszervezni a konkrét építkezést - közölte Lomnici Zoltán, a szervezet elnöke hétfőn az MTI-vel.

Mint mondta, a Kárpátalján található honfoglalási emlékmű hétvégi megrongálása "sérti a magyarok méltóságát", mert "a magyarság számára szimbolikus jelentőségű" ez az alkotás. A tanács ezért döntött úgy, hogy aktívan szerepet vállal a helyreállításban, ügyvezető igazgatója, Szunai Miklós pedig - mivel építési vállalkozó - tevőlegesen is hozzá tud járulni a munkálatokhoz.
   
Az ukrán rendőrség a szélsőjobboldali Szvoboda párt Kárpátalja megyei szervezetének három vezetőjét gyanúsítja a vereckei magyar honfoglalási emlékmű szombat hajnali felgyújtásával, a feltételezett elkövetőket őrizetbe vették - adta hírül a hétvégén az ungvári ua-reporter.com internetes hírportál.
   
A honlap utalt a Szvoboda sajtószóvivői irodájának szombaton kiadott közleményére, amely szerint letartóztatták a párt Kárpátalja megyei szervezetének három vezetőjét, Oleg Kucin elnököt és helyettesét, Ruszlan Polivkát, valamint Tamas Lelekácsot, az ungvári városi szervezet elnökét.
   
Az ukrán belügyminisztérium sajtószolgálatának közleménye szerint szombatra virradóra felgyújtották a Vereckei-hágón található magyar honfoglalási emlékművet. Helyi lakosok bejelentése nyomán a rendőrség három személyt vett őrizetbe. A vereckei honfoglalási emlékművet az elmúlt években többször megrongálták, de eddig még egyszer sem sikerült elfogni a tetteseket.
   
Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke hétfőn az MTI-nek elmondta: a szervezet elítéli a vereckei emlékmű elleni támadást, s a szövetség a gyújtogatást a kárpátaljai magyarság ellen irányuló cselekedetként értékeli.
   
Az üggyel kapcsolatban a kárpátaljai magyar vezető kifejtette: az anyaország anyagi támogatásából emelt vereckei emlékmű jogállása továbbra is rendezetlen, az építmény hivatalosan nem minősül emlékműnek, jóllehet a tulajdonjogát a múlt évben hivatalosan is a KMKSZ-re ruházta a magyar kormány.
   
Szerinte az ügy nagypolitikai színezetet kaphat azáltal, hogy a feltételezett elkövetők a múlt év végi ukrajnai helyhatósági választásokon - elsősorban Nyugat-Ukrajnában - rendkívüli módon előretört szélsőjobboldali Szvoboda párt regionális vezetői.
   
A kormányzó Régiók Pártja (PR) ezért a magyar emlékmű elleni atrocitás felhasználásával megpróbálhatja kompromittálni a nacionalista pártot, amelyről egyébként Ukrajna-szerte az a szóbeszéd járja, hogy a PR pénzeli a mérsékeltebb ukrán jobboldal megosztása érdekében - emlékeztetett a KMKSZ elnöke.
   
Kovács Béla, a Jobbik európai parlamenti képviselője vasárnap közzétett közleményében azt írta: ha hitelt érdemlően bebizonyosodik, hogy a Szvoboda párt regionális vezetői voltak az elkövetők, "megszakít minden eddig folytatott tárgyalást velük", és kérelmezi a párt kizárását az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!