Külföld

2011.03.27. 06:24

Fukusima-1: nő a tengervíz radioaktivitása és megugrott sugárzás az atomerőműnél

A természetes háttérsugárzást 1850-szeresen meghaladó radioaktív jódot tartalmaz a tengervíz a fukusimai erőműnél a vasárnapi bejelentés szerint, miközben előző nap még csak 1250-szeres mértéket észleltek. Mindezek mellett hirtelen erőteljesen megugrott radioaktivitás az atomerőmű kettes reaktorblokkjában, ezért evakuálták az ott dolgozó szakembereket vasárnap.

MTI

 Hirtelen erőteljesen megugrott radioaktivitás a sérült Fukusima-1 (Daiicsi) atomerőmű kettes reaktorblokkjában, ezért evakuálták az ott dolgozó szakembereket vasárnap.

Az erőmű üzemeltetőjének közlése szerint a kettes reaktorblokk turbinacsarnokának alsó részében lévő vízben a radioaktivitás tízmilliószorosa a szokásos normális szintnek.
    
A levegőben a sugárzás szintje ezer millisievert, ami az ott dolgozókra vonatkozó egészségügyi határérték négyszerese (a kormány március 16-án emelte meg az atomipari dolgozókra vonatkozó határértéket 100-ról 250 millisievertre).
   
Az erőművet működtető áramtermelő vállalat, a Tokyo Electric Power Co. (Tepco) ezért kivonta dolgozóit a reaktorblokkok turbinatermeiből. Két embert kórházba szállítottak sugárfertőzés gyanújával.
   
A sugárzás szintjének hirtelen növekedése megnehezíti a hűtőrendszer üzembe helyezésére irányuló munkálatokat, viszont a szakértők így közelebb kerülnek a sugárzás forrásának meghatározásához. Edano Jukio kormányszóvivő közölte vasárnap, hogy a radioaktív víz szinte bizonyosan a reaktormagból szivárog, amely megsérült a március 11-i földrengés idején.

Japán szerint téves a tízmilliószoros sugárzásra vonatkozó adat

Japán illetékesek szerint téves az a néhány órával korábbi bejelentés, miszerint a sérült Fukusima-1 atomerőműben hirtelen nagyon megugrott a radioaktivitás szintje, s az egyik reaktorblokkban a víz radioaktivitása tízmilliószorosa volt a szokásos normális szintnek.
   
Helyi idő szerint vasárnap éjszaka az erőmű üzemeltetői közölték: bár a kettes reaktorblokk turbinacsarnokának alsó részében lévő víz radioaktív, a kiugróan magas érték pontatlan. "Ez a szám nem hiteles" - mondta a tokiói elektromos művek szóvivője. "Nagyon sajnáljuk" - tette hozzá. Mint közölte, újabb mintát vesznek, hogy megismerjék a pontos értéket, de azt egyelőre nem tudja megmondani, ezt mikor tudják nyilvánosságra hozni.
   
Más tisztségviselők szerint a kiugróan magas értéket leolvasó dolgozó olyan gyorsan elhagyta a helyszínt, hogy nem végezte el az ellenőrző, második leolvasást. A hatalmas sugárzási adat nyomán az ott dolgozó szakembereket evakuálták.
   
Ugyanakkor a kettes blokkban a levegőben a sugárzás szintje ezer millisievert, ami az ott dolgozókra vonatkozó egészségügyi határérték négyszerese (a kormány március 16-án emelte meg az atomipari dolgozókra vonatkozó határértéket 100-ról 250 millisievertre). Az ilyen erős sugárzás rendkívül veszélyes: káros hatással van a vérsejtekre, émelygést és hányást okozhat. Ha pedig a sugárzás 5000 millisievertre emelkedne, az emberek fele néhány héten belül meghalna.
   
A japán atomenergia-biztonsági ügynökség illetékese elismerte, hogy magas sugárzást mértek az atomerőmű első harmadik és negyedik reaktorának turbinacsarnokában is, de ott a radioaktivitás szintje nem olyan magas, mint a 2-es reaktorban.
   
A sugárzás szintjének hirtelen növekedése megnehezíti a hűtőrendszer üzembe helyezésére irányuló munkálatokat, viszont a szakértők így közelebb kerülnek a sugárzás forrásának meghatározásához. Edano Jukio kormányszóvivő közölte vasárnap, hogy a radioaktív víz szinte bizonyosan a reaktormagból szivárog, amely megsérült a március 11-i földrengés idején.
   
Az atomerőműnél mintegy 500 technikus, tűzoltó és katona dolgozik éjjel-nappal, hogy megpróbálják lehűteni a reaktorokat és ezzel elkerüljék a nagyobb katasztrófát.   
   
A japán kormány szerint egészében véve nem változott a helyzet a Tokiótól 240 kilométerre északra található fukusimai atomerőműben, még akkor is, ha időről időre adódnak gondok. "Számítottunk arra, hogy előre nem látható nehézségekben fogunk ütközni, és a vízben felgyülemlett magas radioaktivitás is egy példa erre" - mondta Edano.
   
Hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy már korábban is többször fel kellett függeszteni a munkát a robbanások és a radioaktivitás rövid idejű kilengései miatt.
   
Tokióban közben tovább csökkent a sugárzás szintje. Az ivóvíz radioaktivitása is a csecsemők számára megengedett érték alatti.

Nő a tengervíz radioaktivitása a Fukusima-1 atomerőműnél

A természetes háttérsugárzást 1850-szeresen meghaladó radioaktív jódot tartalmaz a tengervíz a fukusimai erőműnél a vasárnapi bejelentés szerint, miközben előző nap még csak 1250-szeres mértéket észleltek.

Az atomreaktorok biztonságát felügyelő japán szerv képviselője, Nisijama Hidehiko szerint a reaktorburokból való szivárgás okozza a turbinaépületekben összegyűlt víz magas radioaktivitását is. A kettes reaktorblokkban lévő vízben óránként 1000 millisievert sugárzást mértek, míg péntek este a turbinacsarnokot borító víz felszínén a sugárzás erőssége óránként csak 300 millisievert volt.
   
Az erős sugárzás akadályozza a hűtés helyreállítására irányuló munkálatokat is a március 11-i földregés és szökőár következtében megsérült atomerőműben. 
   
A hét első felében végzett mérésekkor azt találták, hogy a szokásos érték 126-szorosát tartalmazza a jód 131-es izotópjából az óceán vizéből vett minta. Ezután rendelték el a part menti övezetből származó halak és tenger gyümölcseinek fokozott ellenőrzését.
   
A mintát az erőmű szűrőinél veszik, amelyeken keresztül normális üzemmódban  a tengervíz beáramlik az energiablokkok turbinatermeibe a zárt keringési rendszerek hűtésére.
   
A japán rendőrség által közölt legfrissebb adatok szerint a földrengés és szökőár halálos áldozatainak száma 10 489-re emelkedett, s további 16 621 embert tartanak eltűntként nyílván. A második világháború utáni legsúlyosabb japán válság következtében 240 ezer ember talált menedéket a kialakított 1900 központban. összesen 18 ezer ház dőlt romba és 130 ezer épület szenvedett károkat, főként  a tengerparti zónákban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!