Külföld

2011.03.14. 12:48

Japán: elfolyt a Fukusima-1 atomerőmű 2. reaktorának hűtővize is

Elfolyt a földrengés sújtotta, észak-japáni Fukusima-1 atomerőmű 2. számú reaktorának hűtővize is hétfőn, de az üzemeltetőnek egyelőre sikerült különböző módszerekkel megoldania a hűtést, így nem áll fenn a túlhevülés veszélye - közölte a cég, az Electric Power Co (TEPCO).

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Tokiótól 250 kilométerrel északra található, hat reaktorból álló erőmű két másik blokkjában korábban történt egy-egy robbanás a hűtővíz elfolyása miatt. Az 1. számú blokkban szombaton volt robbanás, amelyben megsérült négy ember, a 3. blokkban pedig hétfőn, 11 alkalmazott sérülését okozva. A TEPCO közlése szerint a reaktort borító acélburok a hétfői robbanásban is ép maradt, vagyis nem fenyegeti sugárzásveszély sem a körzetben lakó embereket, sem a környezetet. A sugárzási szint alatta van annak, mint amit az üzemeltetőnek már jelentenie kell a kormánynak - tette hozzá a cég.

A megnyugtatónak szánt közlés ellenére a hétfői robbanás után néhány órával az Egyesült Államok utasítást adott a katasztrófa sújtotta japán partok közelébe, segítségnyújtás céljából vezényelt erőinek, hogy ideiglenesen hagyják el a térséget, mert alacsony szintű, de a normálishoz képest megnövekedett radioaktivitást észleltek ott. A Ronald Reagan repülőgép-hordozó 160 kilométerre volt a parttól, amikor a természetes körülmények között egy hónapi háttérsugárzásnak megfelelő sugárzási szintet észlelte néhány óra alatt. Egyelőre nem tudni, hogy a szennyeződés a hétfői robbanáskor került-e a környezetbe.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a 7-es skálán 4-es súlyúnak minősítette a hétfői robbanást.

Japán szerencséje, hogy jelenleg tartósan nyugati szél fúj a katasztrófa sújtotta térségben, így az a Csendes-óceán fölé szállítja el a radioaktív felhőket - közölte hétfőn Martin Jonas, a német meteorológiai szolgálat egyik szakértője. 

Összesen három japán atomerőműben mondta fel a szolgálatot a hűtőrendszer, ezek közül a Fukusima-1-ben a legkritikusabb a helyzet, de gondok vannak a hűtéssel az ettől 12 kilométerre lévő Fukusima-2-ben is. Ott két reaktor hűtőrendszerének helyreállításán dolgoznak. A tokai erőműben pedig vasárnap a hűtőrendszer egyik szivattyúja mondta fel a szolgálatot. A  Tokiótól mindössze 120 kilométerrel északkeletre lévő létesítmény a pénteki földrengéskor automatikusan leállt.

Legalább hat nemzetközi kereskedelmi kikötő szenvedett jelentős kárt a 9,0-es erősségű pénteki földrengésben és az azt követő szökőárban, ami várhatóan naponta több mint 3,4 milliárd dollár veszteséget okoz az országnak a tengeri kereskedelemmel foglalkozó Lloyd,s List Intelligence információszolgáltató cég szerint. A kikötőknek alapvető fontosságú szerepe lesz a katasztrófa miatt Japánba érkező segélyek fogadásában. A hat közül négy olyan súlyos kárt szenvedett, hogy hónapokig vagy akár évekig nem lesz működőképes. Mindazonáltal a világgazdasági válság miatt a hat többségénél hónapok óta nem volt jelentős forgalom.

A tokiói és az attól délre található kikötőket egy rövid időre, felülvizsgálat végett lezárták a pénteki rengés után, de már a szokott rendben működnek. Az ország több kikötőjének vizsgálata még folyamatban van - közölték a kikötői hatóságok.

Japán gazdasági vesztesége a katasztrófa következtében eléri majd a 171-183 milliárd dollárt - közölte hétfőn a Credit Suisse nemzetközi pénzügyi szolgáltató cég. Ez a veszteség majdnem eléri az 1995-ös kobei földrengés okozta kár 40 százalékát.

Amerikai biztosítási szakemberek vasárnap a földrengés kárösszegét több mint százmilliárd dollárra becsülték. Az AIR Worldwide biztosítási kockázatelemző intézet azzal számol, hogy a pillanatnyi helyzetben 14,5 és 34,6 milliárd között lehet a biztosított tulajdonért kifizetendő kártérítés, de a beérkező újabb információk ezt az összeget egyre csak növelik. A becslés azonban kizárólag a földrengés következményeire vonatkozik, a szökőár okozta károkra nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!