Külföld

2011.03.08. 07:23

Líbia: sajtóértesülés szerint Kadhafi megegyezne távozásáról

A felkelés által szorongatott Moammer Kadhafi líbiai vezető keresi a módját annak, miként állapodhatna meg távozásáról a lázadókkal - értesült az al-Dzsazíra arab hírtévé és két arab lap; az értesülést líbiai hivatalos forrásból nem erősítették meg.

MTI

Az al-Dzsazíra úgy tudja, Kadhafi javasolta a felkelőknek a parlament ülésének összehívását, amelyen kidolgoznák, hogy bizonyos garanciák fejében miként mondana le a hatalomról.

A csatorna szerint az arab országot több mint négy évtizede vezető Kadhafi a felkelők kezén lévő keleti országrészt irányító ideiglenes tanácsnak - vagyis minden bizonnyal a Bengáziban megalakult Líbiai Nemzeti Tanácsnak - tette az ajánlatot. A katari hírtévé tanácsbeli forrásaitól úgy értesült, Kadhafi lemondásáért cserébe személyes, illetve családja biztonságára vonatkozó garanciákat kért, és ígéretet arra, hogy nem állítják bíróság elé.

Az al-Dzsazíra tudósítóját Bengáziban úgy tájékoztatták, hogy a tanács elutasította az ajánlatot, mert az Kadhafi "méltóságteljes visszavonulásával" érne fel, amely sértené a Kadhafi-rendszer áldozatainak emlékét.

A londoni kiadású as-Sark al-Avszat című napilap és az egyesült arab emírségekbeli al-Bajan című újság meg nem nevezett forrásokra hivatkozva szintén arról számolt be, hogy Kadhafi keresi a módját a távozásáról szóló megegyezésnek.

A Reuters brit hírügynökség a tanácshoz közelálló forrásból úgy tudja, az egyik javasolt megoldás szerint Kadhafi átadná a hatalmat a parlament elnökének és "bizonyos garantált pénzösszeg" fejében elhagyná az országot. A forrás szerint a pénzkérdés a tanács szemében komoly akadálya az esetleges egyezségnek. A tanács egyik szóvivője közölte, hogy nem tud ilyen ajánlatról.

Dzsádallah Azúz at-Talhi volt líbiai miniszterelnök, az eddigi líbiai hatalmi elit befolyásos tagja hétfőn az állami televízióban a felkelés fellegvárának számító Bengázi öregjeit nemzeti párbeszédre szólította fel a vérontás megállítása érdekében.

A Reuters szerint ez az eddigi legegyértelműbb jele annak, hogy Kadhafi esetleg kész lenne kompromisszumot kötni a lázadókkal, a felhívásnak az állami televízióban történt közzététele pedig arra utal, hogy a líbiai vezetés hivatalosan támogatja.

OLDALTÖRÉS: Fogytán az üzemanyag a felkelők ellenőrzése alatt álló területen

 

 

 

Fogytán az üzemanyag a felkelők ellenőrzése alatt álló területen


Fennáll a veszélye annak, hogy egy héten belül elfogy az üzemanyag a felkelők ellenőrzése alatt álló Kelet-Líbiában, mivel leállt a termelés a térségbeli olajfinomítókban - közölte kedden egy dubaji lap.

A Gulf News a lázadókkal kapcsolatban álló, meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írja, hogy az üzemanyag-ellátás akadozása Bengáziban és szerte Líbia keleti részén aggodalommal tölti el a rendszerellenes mozgalmat. Az ellenzéki "átmeneti kormány" szóvivője közölte a lappal, hogy a térség hamarosan súlyos üzemanyaghiánnyal fog szembesülni.

A kelet-líbiai olajkutaknál még folyik a termelés, de a térségbeli olajfinomítók leálltak. A lap úgy tudja, a lázadók azt fontolgatják, hogy külföldről - egyebek mellett olaszországi olajfinomítókból - szerzik be az üzemanyagot.

A felkelők hatalmas területeket tartanak ellenőrzésük alatt, s állandó üzemanyag-utánpótlásra van szükségük ahhoz, hogy folytatni tudják a harcot a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű katonák ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!