Külföld

2011.04.17. 08:03

Japán: 3 hónap múlva csökkenhet a sugárzási szint

Valószínűleg körülbelül három hónap múlva kezd majd csökkenni a radioaktív sugárzás szintje a megsérült Fukusima-1-es atomerőműnél - közölte vasárnap az erőművet üzemeltető TEPCO cég.

MTI

Clinton segítséget ígér, és a globális szerep megtartását kéri

Az Egyesült Államok segítségét ígérte meg a földrengések, a szökőár és az atombaleset sújtotta Japánnak Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, amikor vasárnap látogatásra érkezett a szigetországba.

A japán kollégájával tartott közös sajtótájékoztatón Clinton bejelentette, hogy a két ország megállapodott egy állami és magántőkével megvalósuló, az újjáépítést segítő program létrehozásában, amelyet a tokiói kormány irányít. Amerikai cégek és más intézmények is részt vennének a program kivitelezésében.
   
"Az amerikai üzleti köröknek érdekük, hogy a japán gazdasági gépezet a lehető leggyorsabban teljes fordulatszámra kapcsoljon" - mondta az amerikai diplomácia vezetője, akit tokiói útjára elkísért Tom Donohue, az amerikai kereskedelmi kamara vezetője is. Kína után az Egyesült Államok Japán második legnagyobb kereskedelmi partnere.
   
A március 11-én bekövetkezett 9-es erejű földrengés óriási károkat okozott a szigetországban: a világ eddigi legköltségesebb természeti katasztrófája becslések szerint legalább 300 milliárd dolláros veszteséget jelent, ami a japán hazai össztermék 4,5 százalékának felel meg. Az újjáépítéshez szükséges pénzt egyrészt a költségvetésből, másrészt adóemelésekből és hitelből teremti elő Kan Naoto kormánya.
   
Clinton arra kérte Japánt, hogy a súlyos problémák dacára is maradjon   globális szereplő. Hangsúlyozta, hogy gazdasági, diplomáciai és minden más területen is szükség van Japánra az egész világot érintő problémák megoldásában. "Japán nélkülözhetetlen a globális problémák megoldásában, az amerikai-japán szövetség pedig továbbra is nélkülözhetetlen a világ biztonságához és fejlődéséhez - mutatott rá.
   
Macumoto Takeaki japán külügyminiszter köszönetet mondott az Egyesült Államoknak az eddig nyújtott "óriási támogatásért". Amerikai nukleáris szakértők is segítenek a japán mérnököknek, hogy elkerüljék a nagyobb katasztrófát és stabilizálni tudják a helyzetet a március 11-i földrengésben és szökőárban súlyosan megrongálódott fukusimai atomerőműben. Emellett a távol-keleti szigetországban állomásozó mintegy ötvenezer amerikai katonából több mint húszezer vett részt a mentésben, az atomerőmű hűtési munkálataiban és a romok eltakarításában az északkeleti partvidéken.
   
Kan Naoto japán kormányfő az International Herald Tribune című amerikai napilap honlapján vasárnap közzétett írásában hangsúlyozta, hogy a helyzet lassan normalizálódik, és az országnak most már a helyreállításra kell összpontosítania. Megerősítette, hogy Japán aktív marad a nemzetközi porondon.
   
Hillary Clinton rövid látogatása során megbeszélést tartott a japán kormányfővel, találkozott a császári párral, majd hazaindult az Egyesült Államokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!