Külföld

2011.04.08. 14:57

Szíria: tizenhárman haltak meg Deraában

Legalább tizenhárom ember meghalt és több tucat megsebesült pénteken a dél-szíriai Deraában, ahol szemtanúk szerint a biztonsági erők éles lőszerrel tüzeltek a Bassár el-Aszad szíriai elnök uralma ellen tüntetőkre.

MTI

A megmozdulás egyik résztvevője, aki segített beszállítani a halottakat és sebesülteket az egyik kórházba, a helyszínen tizenhárom holttestet számolt meg. Egy ápolónő azt mondta, hogy kevés volt a rendelkezésre álló ágy, s a sebesültek egy részét a földre kellett fektetni.

A Bassár el-Aszad uralmának végét kívánó ellenzék pár hete felhívást tett közzé, amelyben minden pénteki napra utcai tiltakozást hirdetett. Deraa a változást követelő megmozdulások egyik központja. 

A szíriai állami televízió olyan felvételeket mutatott, amelyeken több arcát eltakaró fegyveres látható. A tévéközvetítés szerint a fegyveresek a tüntetőkre és a biztonsági erőkre is lőttek.

Az adásban békés demonstrációról beszéltek, amelybe "vandálok" szivárogtak be. A damaszkuszi kormány az utóbbi hetekben többször azt állította, hogy a megmozdulások résztvevőit fegyveres bűnözők támadták meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!