Külföld

2011.05.18. 14:51

Gripen-ügy: vizsgálat a fegyverügyletekről

Újból reflektorfénybe kerültek a brit BAE Systems hadiipari csoport csehországi, magyarországi és más országokban lebonyolított múltbeli fegyverügyletei, miután - a brit és amerikai igazságügyi eljárások lezárása utáni alig több mint egy évvel - az amerikai külügyminisztérium is befejezte saját, "párhuzamos" vizsgálatát - írta a szerdai Financial Times, részleteket idézve az amerikai vizsgálati anyagból.

MTI

A londoni gazdasági napilap beszámolója szerint az amerikai minisztériumi vizsgálatból kiderül például, hogy a BAE 1998 és 2007 között egy Red Diamond Trading nevű, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett céget használt "legalább ezer esetben" közvetítőknek szánt kifizetések átutalására, fegyverértékesítési szerződések megszerzése végett.

Az idézett megállapítás szerint a Red Diamond működésének kifejezett célja volt a kifizetések normál felülvizsgálati eljárásainak megkerülése.

A Financial Times által látott amerikai vizsgálati jelentés szerint egy alkalommal például "a BAE vagy a Red Diamond" Hawk kiképző és Gripen harci repülőgépek dél-afrikai értékesítéséről szóló, 1,6 milliárd fontos (2,5 milliárd dolláros) ügylet megszerzése végett eszközölt kifizetéseket közvetítőknek.

A vizsgálat megállapítása szerint a BAE 1998 és 2007 között "legalább 300" tanácsadót is fizetett, akik közül "legalább néhányat" regisztrálni és engedélyeztetni kellett volna az amerikai hatóságoknál.

A BAE Systems a vizsgálat nyomán 79 millió dollárig terjedő bírságot fizet az amerikai külügyminisztériumnak, az amerikai fegyverexportszabályok megsértése címén ellene indított eljárás lezárásaként.

A BAE tevékenységét hosszú ideig vizsgálta a súlyos csalások feltárására szakosodott brit nyomozóhivatal (Serious Fraud Office, SFO) is. A vizsgálat egyik leglátványosabb mozzanataként, tavaly januárban a brit hatóságok vádat emeltek az osztrák állampolgárságú Alfons Mensdorff-Pouilly, a BAE volt kelet-európai kijárója ellen. Az SFO által akkor ismertetett hivatalos vádemelési tényállítás szerint Mensdorff-Pouilly 2002. január 1. és 2008. december 31. között "összeesküdött másokkal" egyes közép- és kelet-európai kormányok - köztük Csehország, Magyarország és Ausztria - "ismeretlen tisztviselőinek és más ügynökeinek" történő, korrupciós jellegű kifizetések folyósítására. Ennek célja a vád szerint az volt, hogy "ösztönözze" a SAAB/Gripen harci repülőgépek szállításáról szóló szerződések elnyerését e kormányoktól, vagy "jutalmazza" a már elnyert szerződéseket.

Mensdorff-Pouillyt a vádemelés után Londonban őrizetbe vették. Már ki volt tűzve a bírósági meghallgatás időpontja tavaly februárra, amikor az SFO teljesen váratlanul bejelentette, hogy lezárja a vizsgálatot, és a BAE-vel kötött vádalku alapján - amelynek részese volt az amerikai igazságügyi minisztérium is - az általa vizsgált ügyekben további büntetőeljárást nem kezdeményez a cég ellen. Az SFO ejtette az alig egy héttel korábban emelt korrupciós vádakat is Mensdorff-Pouilly ellen.

A vádemelés visszavonásának és a vizsgálat lezárásának közvetlen előzményeként a BAE Systems az SFO-val és az amerikai igazságügyi minisztériummal létrejött egyezség alapján - a brit vizsgálóhatóság akkori hivatalos közleménye szerint - "felelősséget vállalt" a terhére rótt "súlyos kihágásokért", és beleegyezett "jelentős összegű pénzbírság" megfizetésébe.

A vádalku alapján a BAE Systems Nagy-Britanniában 30 millió font, Amerikában további 250 millió font pénzbírságot befizetését vállalta.

Az amerikai kormány azért kapcsolódott be a vizsgálatba, mivel a BAE-nek kiterjedt amerikai üzleti érdekeltségei is vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!