Külföld

2011.05.19. 08:02

Strauss Kahn szexbotránya: lemondott az IMF vezetője

Azonnali hatállyal lemondott Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szexuális bűncselekménnyel gyanúsított vezérigazgatója - jelentette be a szervezet igazgatótanácsa csütörtökön.

MTI

Hozzátette, hogy megkezdik az új vezérigazgató kiválasztását, és addig az amerikai vezérigazgató-helyettes, John Lipsky vezeti az intézményt.

Az igazgatótanács ismertette Dominique Strauss-Kahn levelét, amelyben ismételten a leghatározottabban tagadja az ellene felhozott vádakat, s közli, "minden erejét, idejét és energiáját" arra fordítja, hogy bebizonyítsa ártatlanságát. 

"Jelen pillanatban elsősorban a feleségmre - akit mindenkinél jobban szeretek -, a gyerekeimre, a családomra és a barátaimra gondolok. Mint ahogy gondolok IMF-beli kollégáimra is" - írja Strauss-Kahn.

Levelében közli, "végtelenül szomorú", de kötelességének érzi lemondani, mert gondolnia kell családjára, és mert az IMF javát tartja szem előtt.

Volt kollégáihoz szólva így írt: "nagy dolgokat vittünk véghez az utóbbi több mint három évben." A Wall Street Journal szerint utódként az IMF élére Christine Lagarde francia pénzügyminiszter a legesélyesebb, ha az igazgatótanács követi a hagyományt, amely szerint az IMF vezetője európai (a Világbanké pedig amerikai).

A húszak csoportja (G20) azonban nemrég nyílt kiválasztási eljárásban egyezett meg, úgyhogy lehetséges más jelölt is a felzárkózó gazdaságú országok csoportjából.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!