Külföld

2011.05.07. 14:01

Tíz robbantás egy nap alatt

Tíz robbantást, köztük hat öngyilkos merényletet hajtottak végre lázadók szombaton a dél-afganisztáni Kandahár városában, a tálibok korábbi fellegvárában kormányzati célpontok ellen - közölte Zalmai Ajubi, a tartományi hatóságok szóvivője.

MTI

 Támadást intéztek egyebek közt a tartományi kormányzó hivatala ellen, s abban legkevesebb tizenegyen megsebesültek - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a kormányzó odabent van, és sértetlen. Kari Juszef Ahmadi, az akciót magukra vállaló tálibok szóvivője megerősítette, hogy a támadás folytatódik, és azt hangoztatta, hogy "az ellenség súlyos veszteségeket szenvedett", sokan meghaltak.
   
Egy helyszínen lévő tudósító szerint az akció egy közeli üzletházból indult, ahonnan a támadók előzőleg elküldték a kereskedőket. A tálibok azt mondják, nagyszámú fegyveresük özönlött a városba, s célba vesznek minden kormányzati épületet. "Támadásunk minden olyan hely ellen irányul, ahol kormányzati tisztviselők és biztonsági erők találhatók" - közölte telefonon Ahmadi.
   
Zalmai Ajubi szóvivő a kormányzói épületegyüttes egy biztonságos szobájából beszélt telefonon, s azt mondta, hogy "a tálibok számos más helyet is megtámadtak", de megerősíteni a kormányzói székhelyen kívül csak a polgármesteri hivatal és egy rendőrőrs ostromát tudta.
   
A déli nagyváros fő kórházának egyik orvosa azt közölte, hogy összesen 24 sebesültet - 14 civilt és tíz rendőrt vittek be hozzájuk. A kormányzati források - a tálib szóvivővel ellentétben - eddig nem számoltak be halottakról.
   
A kereskedők városszerte bezárták üzleteiket, az utcák elnéptelenedtek, a kandaháriak házaikba bújtak. A rendőrök nem engedik az újságírókat az ostromlott épületek közelébe, a levegőben katonai helikopterek köröznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!