Külföld

2011.06.26. 16:17

A kormány pénze mentett meg a lefejezéstől egy nőt

A jakartai kormány közel 100 millió forintnyi kárpótlás megfizetését vállalta magára, amivel elkerülhetővé vált egy Szaúd-Arábiában gyilkossággal vádolt indonéz nő lefejezése.

MTI

Az Arab News napilap jelentése szerint az indonéz kormány átutalta a pénzt az áldozat családjának. A "kiváltott" nő azt vallotta tárgyalásán, hogy önvédelemből gyilkolt, mert jemeni származású munkaadója erőszakot akart elkövetni rajta. A rijadi bíróság ennek ellenére halálra ítélte.
   
Szaúd-Arábiában az iszlám jog, a sária van érvényben, amelyre hivatkozva róják ki sok esetben a halálbüntetést. Gyilkosság elkövetésekor akkor nem hajtják végre az ítéletet, ha az áldozat családja elfogadja a kárpótlás megfizetését.
   
Szaúd-Arábiában több százezer indonéz háztartási alkalmazott dolgozik. Jakarta múlt csütörtökön jelentette be, hogy augusztus 1-től nem engedélyezik a vendégmunkásoknak a szaúdi munkavállalást mindaddig, amíg nem állapodik meg a két ország a munkások jogbiztonságáról - ezt Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök jelentette be a televízióban közvetített beszédében.
   
Egy hete egy 54 esztendős nőt munkaadója meggyilkolása miatt fejeztek le, az asszony szintén azzal védekezett, hogy a férfi szexuálisan zaklatta. Jakarta tiltakozásul visszahívta nagykövetét Rijadból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!