Külföld

2011.07.20. 11:53

Éhínség tombol Szomália két déli régiójában

A súlyos aszály miatt éhínség tombol az al-Shabaab iszlamista lázadók kezén lévő két dél-szomáliai térségben - jelentette be kedden az ENSZ Nairobiban.

MTI

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) szomáliai irodája szerdán bejelentette: a világszervezet két dél-szomáliai térséget - Bakool körzet déli részét és Alsó-Shabelle-t - tekinti éhínség sújtotta övezetnek.

Az ENSZ kritériumai szerint az a térség tekinthető éhínség, illetve humán katasztrófa sújtotta övezetnek, ahol napi kettőnél magasabb a tízezer főre jutó halálozási arányszám, az akut alultápláltság a lakosság legalább 30 százalékát érinti, a napi élelmiszeradag jóval alatta marad a fejenkénti 2100 kilokalóriának, a napi vízadag nem éri el a 4 litert, és ténylegesen megszűntek a létfenntartás eszközei.

"Ha nem cselekszünk még ma, a rossz termés és a fertőző betegségek megjelenése miatt az éhínség két hónap alatt mind a nyolc dél-szomáliai térségre kiterjed" - figyelmeztetett Mark Bowden, az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes szomáliai koordinátora. Az OCHA adatai szerint a szomáliai lakosság felének, azaz 3,7 millió embernek (köztük az ország déli részén 2,8 milliónak) a helyzete válságos.

Afrika szarván több mint tízmillió embert sújt az idei aszály, amely az ENSZ szerint feltehetően évtizedek óta a legsúlyosabb. Dzsibuti, Etiópia, Kenya, Uganda szintén érintett. Szomáliában azonban mindennél súlyosabb a helyzet az állandó fegyveres konfliktusok miatt.

Donald Kaberuka, az Afrikai Fejlesztési Bank (ADB) elnöke egy interjúban rámutatott: nemcsak a szárazság, hanem a szüntelen polgárháború is felelős az éhínségért, és a válság megoldásának mindenképpen tartalmaznia kellene egy békeszerződés megkötését. Kaberuka reményét fejezte ki, hogy a nemzetközi közösség támogatni fog egy hárompontos megoldást. Szomáliának rövid és hosszú távon stabilizálnia kell gazdaságát, a finanszírozást és az állattenyésztést - fejtette ki.

Mohamed Siad Barré diktatúrájának 1991 bukása óta Szomáliában szinte szünet nélkül polgárháború dúl, és természeti katasztrófák követik egymást. Az al-Kaidával kapcsolatban álló al-Shabaab iszlamistái uralmuk alatt tartják Szomália déli és középső térségeinek javarészét, valamint a főváros, Mogadishu felét. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint a lakosság mintegy negyede úgynevezett belső menekült vagy külföldön él. Idén 135 ezer szomáliai menekült el az országból a harcok és az éhínség elől.

Az Indiában tartózkodó Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdán közleményben szorgalmazott világméretű fellépést Afrika szarva éhező lakóinak megsegítésére. Az Egyesült Államok egyedül nem képes egyedül megoldani az Afrika szarvát sújtó válságot - hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter, aki egyrészt azonnali további intézkedéseket sürgetett a nemzetközi közösség részéről, másrészt szerkezeti reformokat szorgalmazott, amelyek révén a térség felkészülhet a jövőbeli válságokra. Az Egyesült Államok az év eleje óta 431 millió dolláros segítséget nyújtott az éhínség sújtotta országok számára.

Az ENSZ  Mezőgazdasági és Élelmezési  Szervezete (FAO) további 120 millió dolláros támogatást kért az országoktól Afrika szarvának megsegítésére, ebből 70 milliót kapna Szomália, 50 milliót Etiópia, Kenya, Dzsibuti és Uganda - közölte a szervezet közleményében.

Az ENSZ gyermekalapjának, az UNICEF-nek a magyar bizottsága bejelentette, hogy Magyarországon is gyűjtést indítanak az éhező kelet-afrikai gyermekek megsegítésére. Az MTI-hez eljuttatott közleményben Bábel Tamás, a magyar bizottság igazgatója hangsúlyozta: az UNICEF-nek 31 millió dollárra van szüksége ahhoz, hogy a megnövekedett feladatoknak eleget tehessen a következő hónapokban. Az UNICEF magyar bizottsága az OTP 11705008-29913358 számú számlaszámra, Amina jeligére várja a pénzadományokat, hogy élelemmel, gyógyszerrel és oltóanyaggal láthassa el a százezernyi szenvedő gyermeket - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!