Külföld

2011.07.20. 06:47

Omar molla halálhírét keltették Afganisztánban

A megdöntött afganisztáni tálib rezsim vezérének, Omar mollának a haláláról tudósító rövid szöveges üzenet érkezett szerda reggel Afganisztánban tálib szóvivők telefonjáról külföldi újságírókhoz. Nem sokkal később a szóvivők közölték: Omar molla él, az amerikai titkosszolgálat meghekkelte a mobiltelefonjaikat.

MTI

"Az Afganisztáni Iszlám Emirátus ezúton bejelenti, hogy a hívők parancsnoka elhunyt. Allah áldja meg az ő lelkét" - állt a külföldi tudósítókhoz eljuttatott sms-ben.

Rövid időn belül jelentkezett a tálib mozgalom két szóvivője, aki elmondta: Omar molla él, és továbbra is szervezi a külföldi haderő és Hamid Karzai elnök kormányzata elleni afganisztáni ellenállást; szerintük az amerikai titkosszolgálat meghekkelte a mobiltelefonjaikat, ez a magyarázata a téves üzenetnek. Azt mondták, ez pszichológiai hadviselés az amerikaiak részéről, megpróbálják rombolni a morált a tálib mozgalom soraiban.

A félszemű Omar mollának - akinek még a pontos születési dátuma sem ismert, 51 vagy 52 éves lehet - májusban is halálhírét keltették, akkor a sajtó, köztük a Tolo afganisztáni magán tv-csatorna. Az értesülést nemcsak a tálibok, hanem a pakisztáni hírszerzés illetékesei, amerikai katonai parancsnokok, diplomaták és az afgán kormány tisztségviselői is cáfolták.

Az Egyesült Államok 10 millió dolláros vérdíjat tűzött ki Omar mollára. A tálib vezető elmenekült Afganisztánból, miután 2001 végén megdőlt a tálib rendszer; feltehetően a nyugat-pakisztáni Kvettában bujkál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!