Külföld

2011.08.15. 14:45

Elnapolták a Mubarak-per tárgyalását

Kairó - A kairói büntetőbíróság szeptember 5-re napolta el hétfőn a Hoszni Mubarak bukott egyiptomi elnök elleni pert, s egyben zárt tárgyalást rendelt el - a tv-közvetítést megszakítva - a korrupcióval és kormányellenes tüntetők megöletésével vádolt politikus ügyében.

MTI

Az augusztus 3-i első tárgyalási napra helikopterrel szállították Kairóba a 83 éves volt államfőt, akit azóta egy kairói kórházban ápolnak. A bírósági tárgyalás újabb, hétfőn kezdődött szakaszának is az egyiptomi rendőrakadémia épületkomplexuma adott otthont, a kerekes hordágyon fekvő volt kormányfőt a tárgyalóterem egy vasráccsal elzárt területére tolták be. Fiai, Alaa és Gamal, akiket szintén korrupcióval vádolnak, a tárgyalás során mellette álltak és próbálták a kamerák elől eltakarni lehunyt szemmel fekvő apjukat.
   
A 29 éven át hatalmon lévő volt Mubarakot azzal vádolják, hogy az őt megbuktató népfelkelés idején utasítására lőttek a tüntetők közé. A felkelésben közel 900 ember vesztette életét. Amennyiben bűnösnek mondja ki Mubarakot a bíróság, halálbüntetés várhat rá. A korrupció vádja szerint a bukott államfő piaci értéke alatt adott el Izraelnek földgázt Huszein Szalem üzletember cégén keresztül, valamint 6,5 millió dollár összértékű ingatlant fogadott el Szalemtől sarm-es-sejki földekért cserébe.


   
A tárgyalás elnapolását Mubarak védőügyvédje, Farid ed-Díb kérte, hogy a bemutatott új bizonyítékokat - több DVD-t és egy adattárolót - át tudja nézni.
   
A bíróság elnöke, Ahmed Refaat az áldozatok családtagjainak kérését figyelembe véve kijelentette, hogy Mubarak és egykori belügyminiszterének sorsát - aki a békés tüntetőkre támadó rendőrség és más fegyveres erők vezetéséért felelt a népfelkelés alatt - egy közös, egyesített perben dönti majd el az ítélőszék. Refaat a későbbi ülésekről kizárta a média képviselőit.
   
A hétfői tárgyalás alatt tömegek gyűltek a bíróság épülete elé, hogy figyelemmel kísérjék a történéseket. Amint megkezdődött a tárgyalás, a Mubarak támogatói és ellenfelei összecsaptak, a két oldal köveket dobálta egymást. Az összetűzésnek- amelyben többen megsebesültek - a rendőrség beavatkozása vetett véget.

Lapozzon!






OLDALTÖRÉS: Az egyiptomiak többsége Mubarak kivégzését akarja








Az egyiptomiak többsége Mubarak kivégzését akarja








Az egyiptomiak többsége Mubarak kivégzését akarja








Az egyiptomiak többsége Mubarak kivégzését akarja

Az egyiptomiak többsége azt akarja, hogy ítéljék halálra Hoszni Mubarak volt elnököt az ellene folyó perben.

Egy brit közvélemény-kutató intézet internetes felmérése szerint az egyiptomiak 67 százaléka akarja azt, hogy a bíróság ítélje halálra az idős politikust, és csupán 22 százalékuk tartaná túl keménynek ezt a büntetést. A fiatalok, a 18-24 évesek körében a legnagyobb az ellenszenv Mubarak iránt. E korosztály képviselőinek 77 százaléka óhajtja a 83 éves beteg politikus kivégzését.
   
A megkérdezettek 48 százaléka "diktátornak" nevezte Mubarakot, 46 százalékuk mondta róla, hogy korrupt, és 40 százalékuk tartja őt a Nyugat szövetségesének. A megkérdezettek 61 százaléka úgy gondolja, betegnek tetteti megát, hogy kivívja a nép rokonszenvét.
   
Mubarak 2011. február 11-én a tüntető tömeget nyomásának engedve kényszerült arra, hogy 30 év után távozzon a hatalomból. Az ellene folyó bírósági eljárás augusztus 3-án kezdődött Kairóban. Azzal vádolják, hogy parancsot adott a tüntetők elleni fegyverhasználatra, és bérgyilkosságokat rendelt. Emellett korrupcióval is vádolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!