Külföld

2011.08.31. 05:41

Öngyilkos merényletek Csecsenföldön: három terrorista robbantott

Moszkva/Groznij - Legalább kilenc ember vesztette életét kedd este az Oroszországhoz tartozó Csecsenföld fővárosában, Groznijban, három öngyilkos merényletben - közölte egy rendőrtiszt.

MTI

A merényletek, amelyeket a két csecsenföldi háború után újjáépített grozniji parlament közelében követtek el, az elmúlt évek legsúlyosabb támadásai közé tartoznak a csecsen fővárosban. A történtek aláássák a Kreml által támogatott Ramzan Kadirov csecsen elnök azon törekvését, hogy a "biztonság szigeteként" tüntesse fel Csecsenföldet az iszlamista lázadás sújtotta Észak-Kaukázusban.
   
Egy neve elhallgatását kérő grozni belügyminisztériumi tisztségviselő elmondta: az első merénylő a parlament épületétől mintegy 150 méterre, egy rendőri ellenőrző posztnál repítette magát a levegőbe. A másik két kamikáze húsz perccel később ugyanott robbantotta fel magát, amikor rendőrök és mentőalakulatok özönlötték el a helyszínt. Az észak-kaukázusi lázadók gyakran alkalmazzák e taktikát.
   
A merényletekben összesen hét rendőr, egy mentős és egy civil vesztette életét - közölte Rasid Nurgalijev orosz belügyminiszter, aki orosz hírügynökségek szerint hozzátette: 22 sebesültet szállítottak kórházba, közülük hatot súlyos állapotban.
   
Kadirov a merényleteket követően összehívott kedd esti válságtanácskozáson élesen elítélte a merényleteket, különös tekintettel arra, hogy a terroristák a ramadán muzulmán böjti hónapot lezáró ünnep, az íd al-fitr idején követték el tettüket. Kadirov szerint ezzel bemocskolták az ünnepet, ami alátámasztja, hogy folytatni kell a könyörtelen harcot az ilyenfajta bűnözők ellen.
   
Alekszej Malasenko, a moszkvai Carnegie-központ Kaukázus-szakértője a történteket Kadirov arculcsapásaként értékelte, kiemelve, hogy Csecsenföldön nem sikerült megszilárdítani a helyzetet, jóllehet Moszkva ezt követeli Groznijtól. Malasenko szerint gondos előkészületekre vall, hogy három öngyilkos merénylő lépett akcióba, amit komolyan kell venni. A szakértő további hasonló merényletekre számít Csecsenföldön.
   
Ruszlan Alhanov csecsen belügyminiszter szerdán közölte, hogy Csecsenföldön a polgárok éberségének köszönhetően megakadályoztak egy szeptember 1-jére tervezett merényletet. A rendfenntartók által bekerített merénylőjelöltek felrobbantották magukat - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!