Külföld

2011.08.18. 18:27

Tűzszünetre szólított fel a líbiai miniszterelnök

Tripoli - Tűzszünetre szólított fel a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű kormány miniszterelnöke, Bagdadi Mahmúdi csütörtökön, egyben kizárta annak lehetőségét, hogy Kadhafi elhagyja az országot.

MTI

"Elérkezett az ideje az azonnali tűzszünetnek" - közölte Mahmúdi egy sajtótájékoztatón. 
A felkelők közelednek a fővároshoz, Tripolihoz, amelyet reményeik szerint napokon belül bevehetnek. Csütörtökön arról érkeztek jelentések, hogy a lázadók elfoglalták a Tripolitól 40 kilométerre található Závija városának a kormány számára stratégiai fontosságú olajfinomítóját. Mahmúdi cáfolta ezeket az információkat. "A závijai olajfinomító minden kétséget kizáróan a mi ellenőrzésünk alatt áll" - állította a kormányfő.
A miniszterelnök szerint volt bizonyos kapcsolatfelvétel annak érdekében, hogy a február óta tartó fegyveres konfliktust politikai úton rendezzék a lázadókkal. "Közel állunk a párbeszéd azonnali megkezdéséhez" - mondta Mahmúdi. Ugyanakkor hozzátette, Kadhafi távozása "nem képezi megbeszélés tárgyát".

 Elfoglalták a závijai olajfinomítót a felkelők

A felkelők Tripolitól mindössze 40 kilométerrel nyugatra átvették az ellenőrzést a nyugat-líbiai Závija városában található - a kormányerők számára stratégiai fontosságú - olajfinomító felett, és lezárták az onnan a fővárosba vezető országutat - jelentette csütörtökön a lázadók egyik parancsnoka.

A beszámoló szerint a felkelők egy kis csoportja behatolt a Tripolit Tunéziával összekötő út mellett található olajfinomító komplexumba. A létesítmény, amely az egyetlen Nyugat-Líbia területén, a Moammer Kadhafi vezette rezsim olaj- és gázellátásának egyik utolsó forrása volt. 
A závijai kórház munkatársai közölték, hogy a város környéki harcokban összesen kilencen vesztették életüket, és 45-en, többségében felkelők, sebesültek meg. Az orvosok azt is elmondták, hogy a kórház melletti házra a Kadhafi-erők Grad rakétákat lőttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!