Külföld

2011.09.13. 16:46

Nukleáris biztonsági akciótervet fogadott el a NAÜ

Bécs - Akciótervet fogadott el az atomerőművek biztonságos működésének javításáról kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa a márciusi japán földrengés okozta balesetekre reagálva.

MTI

A 35 tagú tanács egyhangúlag megszavazta az Amano Jukija főigazgató által beterjesztett javaslatot, noha hírügynökségek szerint előzőleg több tagállam bírálta azt.
   
Értesülések szerint a végleges dokumentum az eredeti változathoz képest jóval "puhább", többnyire ajánlásokat tartalmaz, nem pedig kötelező előírásokat. Önkéntes marad a NAÜ ellenőreinek fogadása is a nukleáris létesítményekben.
   
Amano júniusban az ENSZ égisze alatt működő szervezet szerepének az erősítését kezdeményezte. Kötelező, rendszeres ellenőrzéseket javasolt, amelyeket a szervezet szakemberei végeznének, és szigorúbb nemzetközi normákat. A NAÜ-nek jelenleg nincsenek általánosan kötelező érvényű biztonsági előírásai, csak ajánlásai, s szemléit a tagállamok meghívására végzi.
   
A Reuters hírügynökség úgy tudja, a konszenzus érdekében a tárgyalásokon a júniusi kezdeményezéshez képest fokozatosan "felvizezték" a javaslatot. Többek közt Németország, Franciaország, Svájc, Szingapúr, Kanada és Dánia is azok között az országok között volt, amelyek a zárt ajtók mögött folytatott megbeszéléseken csalódottságuknak adtak hangot a végleges változat miatt. Ezzel szemben az Egyesült Államok, Pakisztán, India és Kína - valamennyien nagy atomhatalmak - ellenezték a kötelező nemzetközi ellenőrzéseket.
   
Az akciótervet még a 151 tagú szervezet közgyűlésének is el kell fogadnia jövő hétfőn kezdődő éves rendes ülésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!