Külföld

2011.09.24. 08:49

Tüntetőket lőttek le Szíriában

Újabb tüntetések voltak szerte Szíriában a szokásos pénteki ima után, és a biztonsági erők éles lövésekkel oszlatták szét ezeket, megölve 11 embert - közölték emberjogi aktivisták.

MTI

A tüntetők jelmondataikban, transzparenseiken kérték a világ segítségét a Bassár el-Aszad vezette damaszkuszi hatalom általi elnyomás, a demokráciapárti tüntetések vérbefojtása ellen. "Segítsetek Szíriának, mert elvérzik!" - volt olvasható több táblán is azon a demonstráción, amelyet a főváros egyik déli peremkerületében, Hadzsár el-Aszvadban tartottak. Ebben a városrészben több tízezer olyan ember él, aki az izraeli megszállás elől menekült el a mindössze 30 kilométerre lévő Golán-fennsíkról.
  
 A jelmondatok és a transzparensek szövegei olyan videofelvételek felirataiban voltak olvashatók, amelyeket helyi lakosok töltöttek fel az internetre. A szíriai hatóságok a tüntetéssorozat márciusi kezdetekor a legtöbb független médiumot kitiltották az országból.
  
 A szóban forgó aktivisták a helyi lakosoktól szerzett információik alapján azt állították, hogy a pénteki áldozatok közül kilencet Homsz tartományban lőttek le - március óta Homszban voltak a legnagyobb tüntetések -, kettőt pedig damaszkuszi peremkerületekben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!