Külföld

2011.10.20. 16:20

Támad a török légierő

A török légierő folytatta a kurd lázadók észak-iraki táborainak bombázását csütörtökre virradó éjjel – közölték helyi biztonsági források, másfél nappal a lázadók 24 török katona életét követelő támadássorozata után.

MTI

A török hadsereg közlése szerint a szárazföldi erők intenzív légi támogatással öt körzetben lendültek támadásba Törökország ország déli és Irak északi részén. A műveletekbe összesen 22 zászlóalj kapcsolódott be. A hadsereg közlemény nem tett említést arról, hány katona vesz részt a támadásokban. Elemzők szerint 10-15 ezer katonáról lehet szó.
   
A többségében kurdok lakta Délkelet-Anatólia legnagyobb városában, Diyarbakirban működő török légitámaszpontról több hullámban szálltak fel F-16-os vadászgépek, hogy támadják a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyvereseinek hegyvidéki rejtekhelyeit. Az intenzív légi hadművelet a beszámolók szerint fennakadásokat okozott a város feletti civil légiközlekedésben.
   
A határ menti török katonai őrhelyek ellen végrehajtott kedd késő esti támadásban a PKK fegyveresei 24 katonát öltek meg, 18-at pedig megsebesítettek. A támadásra válaszul a török légierő azonnal támadásba lendült. Kommandósokat is kivezényeltek a támadók felkutatására, és helikopterrel különleges egységeket is átdobtak iraki területre, néhány kilométernyire a határtól. Az ellencsapásban mintegy 600 török katona vesz részt.
   
Az utóbbi húsz év legnagyobb veszteséget okozó kurd gerillatámadása valóságos sokkot és gyászt váltott ki Törökországban, ahol csütörtökön temetik el az elesett katonákat. Abdullah Gül államfő, aki felkereste az iraki határ térségében állomásozó csapatokat, közölte: a "bosszú szörnyű lesz".
   
Az autonómiáért harcoló, számos ország által terrorszervezetnek tekintett PKK hosszabb nyugalmi időszak után nyáron indította újra a török hadsereg elleni támadásait, miután - az ankarai iszlám-konzervatív kormány által a kurd kisebbség helyzetének javítására beígért alkotmányos reformok ellenére - semmilyen megoldás nem rajzolódott ki a konfliktus rendezésére.
   
Az 1984-ben kezdődött kurd-török konfliktusnak eddig több mint 45 ezer áldozata volt Törökországban, amelynek 75 milliós lakosságából becslések szerint 15 millió a kurd nemzetiségűek létszáma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!