Külföld

2011.11.29. 17:32

CT segítségével készítettek Stradivari-hegedűt

Stradivari-hegedű pontos másolatát alkotta meg komputeres tomográfia segítségével egy amerikai kutatócsoport; a projektről az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) éves közgyűlésén számoltak be.

MTI

"A komputeres tomográfia egyedülálló betekintést nyújt a történelmi tárgyak belsejébe, lehetővé teszi, hogy megismerkedjünk elkészítésének mesterfogásaival. Ily módon a CT-felvételek alapján lehetővé válik e tárgyak hihetetlen pontossággal való újraalkotása" - olvasható az RSNA honlapján, valamint a BBC News hírei között.

Antonio Stradivari (1643-1737), a valaha volt legnagyobb hegedűkészítő a becslések szerint ezer mesterhangszert alkotott. Közülük 650 maradt fenn, amelyek kivételes hangzásuk miatt igen nagy megbecsülésnek örvendenek a hegedűművészek korében.

Steven Sirr, a Minnesotai Egyetem radiológiai intézetének docense két hegedűkészítővel működött együtt, hogy újraalkossanak egy 1704-es Stradivari-hegedűt, a Betts Stradivariust.

"Két célunk volt - egyrészt meg szerettük volna érteni, hogy miként "működik" a hegedű, másrészt újra szerettük volna alkotni az egyedülálló hangszert, elérhetővé tenni a kópiákat fiatal hegedűművészek számára, akik nem tudják megfizetni az eredetit" - magyarázta Steven Sirr.

A radiológus 64-szeletes CT-vel ezernél több felvételt készített, majd a képeket úgynevezett sztereolitográfiai fájlokká konvertáltak. Ezeket már képes "elolvasni" a komputer vezérelte CNC-gép, amellyel kifaragták a hangszer alkotórészeit, majd kézileg rakták össze, és lakkozták.

"A felvételek segítségével állapítottuk meg például a faanyag tömörségét, a lemezek vastagságát" - jegyezte meg Steven Sirr, hozzátéve, hogy a replika hangja rendkívüli módon hasonlít az eredeti hangszeréhez.

"Amikor hegedűt készítünk, lemásoljuk azokat a változásokat, amelyek az elmúlt 300 évben végbementek a fában, például a kialakult apró deformitásokat, parányi repedéseket" - ismertette az eljárást a radiológus.

Steven Sirr reményei szerint sikerül megismételni az eljárást más antik hangszerekkel. Így a fiatal muzsikusok az eredetivel csaknem azonos hangszer birtokába juthatnak.

A New York-i Julliard School dékánja üdvözölte az ötletet.

"Minden vonóshangszeren játszó fiatal zenész a főiskola elvégzése után óriási gondba kerül, hogy honnan szerezzen olyan hegedűt, amely a szólókarrierhez szükséges. Számukra óriási segítséget jelentene, ha a mostani ár töredékéért juthatna kiváló hegedűhöz" - emelte ki Ara Guzelimian.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!