Külföld

2011.12.18. 08:31

Felborult és elsüllyedt egy olajfúró: több halott

Viharban felborult és elsüllyedt egy olajfúró platform vasárnap az orosz Távol-Keleten, az Ohotszki-tengeren, 67 munkással a fedélzetén - közölte a rendkívüli esetek minisztériumának helyi vezetője. Hétfőre hét halottja van az orosz olajfúró platform elsüllyedésének.

Vas Népe

Hétre emelkedett a távol-keleti orosz olajfúró platform elsüllyedésekor meghalt emberek száma: a mentőalakulatok tovább folytatják a kutatást 46 eltűnt munkás után - közölte hétfőn a rendkívüli esetek minisztériumának távol-keleti sajtószolgálata.
Az elsüllyedt platform munkásai közül tizennégyet sikerült élve kimenteni. A jéghideg vízre és az öt méter magas hullámokra való tekintettel alig van remény arra, hogy az eltűntek közül bárki is túlélje a balesetet. A levegő hőmérséklete mínusz 17 fok a Szahalintól délre fekvő térségben.
Közben az orosz főügyészség vizsgálatot indított a Kolszkaja platformot vontató jégtörő hajó kapitánya ellen. Azzal gyanúsítják, hogy a viharra figyelmeztető időjárás-jelentést semmibe véve vette vontatókötélre és kezdte el vontatni a Kolszkaja platformot a Kamcsatka-félszigettől Szahalin irányába. Útközben a vihar által felkorbácsolt hullámok és jégdarabok megrongálták a fúrótorony ablakait, ennek nyomán a platform 20 perc alatt elsüllyedt. A személyzetnek nem volt ideje összehangolt mentési akcióra - közölte az ügyészség szóvivője.

Felborult és elsüllyed egy olajfúró

Tizennégy munkást kimentettek, de két embernek már csak a holttestét tudták kiemelni. A többi 51 munkás eltűnt a felborult platformról, nagy erőkkel - több hajó és helikopter bevetésével - folynak a kutatási és mentési kísérletek.
   
A Kolszkaja platform vontatás közben került viharba és borult fel 200 kilométerre Szahalin szigetétől. A mentést nehezíti, hogy mínusz 17 Celsius fok a levegő hőmérséklete, a tengervíz pedig 3 fokos. A hullámok 5-6 méteres magasságúak, a szél sebessége pedig eléri az 57 kilométert óránként.
   
Bár a baleset kevésbé súlyos, mint amely a BP olajtársaságnak a Mexikói-öbölt hónapokig szennyező fúrótornyával történt, csapást jelent a tengerparti olaj- és gázkitermelést célzó orosz erőfeszítésekre. Oroszországnak két ilyen nagy projektje van.
   
A Szahalin-1 koncesszió az ExxonMobilé, a Szahalin-2 pedig a Gazprom, a Royal Dutch Shell, továbbá a japán Mitsui és a Mitsubishi közös vállalkozása. A Rosznyeft (Rosneft) idén megállapodást kötött az Exonnal a Kara-tenger kontinentális talapzata alatt rejtő szénhidrogénkincs feltárásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!