Külföld

2012.01.19. 16:06

Hatvan delfin vetődött partra

Szokatlanul nagy csoport, mintegy hatvan delfin vetődött partra az Egyesült Államokban Cape Codnál.

MTI

A Nemzetközi Állatjóléti Alap (IFAW) szerint megközelítőleg összességében hatvan állat került partra múlt csütörtök óta Bostontól délre, Cape Codnál mintegy 40 kilométer hosszan.

Eddig 19 delfint sikerült megmenteni és visszaengedni a tengerbe, 27 viszont a parton kimúlt. További 32 állatnak már csak a teteme érte el a partot - mondta el Katie Moore, a tengeri emlősök mentésével és kutatásával foglalkozó csapat vezetője.

Moore szerint a jelenség az előző évekhez képest nagyon szokatlan méretű, hiszen eddig évente legfeljebb egy delfint vagy egy csoportot találtak. "Ez most olyan, mintha a partra vetődések egymást követték volna" - fejtette ki a szakértő.

Kerry Branon, az IFAW szóvivője szerint a januártól áprilisig tartó időszak a delfinek többszörös partra vetődésének szezonja, Cape Cod pedig világszerte az egyik legjellegzetesebb helyszín erre.

A delfinek partra kerülésének jelensége évszázadok óta megfigyelhető, a kutatók azonban még mindig csak próbálják megfejteni, mi hozza a delfineket az év ezen szakában Cape Codra.

A szakértők szerint csoportjelenségről lehet szó: ezeket a tengeri emlősöket ugyanis a csoportgondolkodás irányítja, tehát előfordulhat, hogy egyetlen, a sekély vízbe került állatot követett tucatnyi más delfin.

A tengerbiológusok az életben maradt állatokat visszaszállítják a mélyebb vizekre. Előtte megvizsgálják rajtuk a stressz tüneteit illetve erőnlétüket és ellátják őket elektromos azonosítóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!