Külföld

2012.01.04. 10:42

Nyolc szavazat különbséggel győzött Romney Iowában

Rendkívül szoros versenyben, mindössze nyolc szavazattal, "célfotóval" nyert Mitt Romney a republikánusok keddi iowai jelöltállító gyűléseinek szavazásán - jelentette be helyi idő szerint szerda hajnalban az állam pártszervezetének vezetője.

MTI

Romney volt massachusettsi kormányzó és Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor csaknem egyenlő arányban osztozott meg a leadott szavazatok felén. Romney 30015, Santorum 30008 szavazatot kapott. A hivatalos végeredményt két héten belül hirdetik ki.

A harmadik helyen Ron Paul texasi képviselő végzett (21 százalékkal), a negyediken Newt Gingrich volt képviselőházi elnök(13%), az ötödiken Rick Perry texasi kormányzó (10%), a hatodikon pedig Michele Bachman minnesotai képviselőnő (5%).

A pártja jobboldalán gyanakvással figyelt Romney iowai sikere voltaképpen meglepetésnek számít, mert az állam republikánus jelöltállító gyűlései (caucusai) részvevőinek 60 százaléka konzervatív pünkösdista keresztény szavazó, akik inkább Santorummmal rokonszenveznek. Amíg a volt massachusettsi kormányzó a kampány kezdete óta mindössze három hetet töltött az államban kampányolva, addig az ellenfele 100 napot, s felkereste Iowa mind a 99 megyéjét. Viszont míg Santorum csak 1 dollár 65 centet költött egy rá leadott szavazatra, addig Romney 113 dollárt.

A minden eddiginél szorosabb versenyben eldőlt iowai jelöltállító gyűlések után az elnökjelöltségre pályázó republikánus politikusok jövő kedden a New Hampshire-i előválasztáson csapnak majd össze. A favorit itt egyértelműen Romney, aki a republikánus szavazók 47 százalékának bizalmát élvezi. Paul 17, Huntsman 13 százalékon áll ebben az államban, Santorum pedig esélytelennek számít. A CNN jelentette, hogy John McCain, a republikánusok 2008-as hivatalos elnökjelöltje szerdán New Hampshire-be utazik, hogy hivatalosan a támogatásáról biztosítsa Romneyt.

 

 

Perry és Bachman nem vesz részt a január 10-i megméretésen. Korábban mindkét politikus úgy nyilatkozott, hogy erejét az első déli államban, Dél-Karolinában január 21-én megtartandó előválasztásra tartogatja.

Perry az iowai kudarc után kijelentette, hogy visszatér Texasba, ahol "újraértékeli" kampányát, ami megfigyelők azt is jelentheti, hogy kiszáll a további küzdelemből. Az sem kizárt, hogy a keddi gyenge szereplése után az Iowában született Bachmann is visszalép a versenytől.

Noha immár négy évtizede az iowai caucusokkal dördül el a képzeletbeli startpisztoly az elnökjelölt-választási folyamatban, ezek voltaképpen nem jelentenek többet konzultatív véleménynyilvánításnál, mert az állam 25 elektorát csak később választják meg a helyi konvenciókon.

Iowa egyike azoknak a "billegő államoknak", amelyekben a mérleg nyelve a novemberi választások idején mindkét párt felé kibillenhet. Ezért az állam területén a caucusokra való republikánus felkészüléssel párhuzamosan Obama kampánystábja is megkezdte a szervezkedést.

Iowában az elnök választási csapata nyolc kampányirodát állított fel, amelyek eddig 350 ezer telefonhívást bonyolítottak le. Kedden a hivatalban lévő elnököt támogató caucusokat tartottak a demokrata párt támogatói is.

Barack Obama, a párt nyilvánvaló elnökjelöltje a Fehér Házból kedden webcast-kapcsolatba lépett híveivel. Kijelentette, hogy a megkezdett munka sikerre viteléhez további négy évre lenne szüksége. Az általa elért legfontosabb sikerek között említette az egészségbiztosítás és a Wall Street reformját, az iraki háború befejezését, a diákkölcsönök kiterjesztését és a homoszexuálisok katonai szolgálatára vonatkozó korlátozások eltörlését.

A Gallup közvélemény-kutató intézet az iowai republikánus jelölőgyűlések napján közzétett adatai szerint az amerikaiak 45 százaléka vélekedik pozitívan az elnök teljesítményéről, ami 2 százalékos növekedést jelent a legutóbb mért adathoz képest. A válaszadók 47 százaléka ugyanakkor még mindig negatívan ítéli meg Obama munkáját. A felmérést a Gallup 1500 fős mintán végezte el, a statisztikai hibahatár 3 százalék. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!