Külföld

2012.01.10. 10:38

Süllyed a kettétört tartályhajó tatja Új-Zélandon

Süllyedni kezdett kedden az Új-Zéland partjainál három hónapja megfeneklett, majd kettétört olajszállító tartályhajó tatja.

MTI

James Sygrove, az új-zélandi hajózási hivatal szóvivője közölte, hogy a Rena tartályhajó farrésze elkezdett lecsúszni a zátonyról, és három órára rá már a háromnegyede víz alatt volt. A hajó 30 méter hosszú orrésze még a vízfelszínen van, zátonyba süppedve, de a helyzet óráról-órára változik - tette hozzá.

A libériai zászló alatt közlekedő, 47 ezer tonnás, 236 méter hosszú olajszállító hajó tavaly október ötödikén futott zátonyra az Új-Zéland északi részén található, gazdag élővilágáról híres Plenty-öbölben. A hajóból 360 tonna olaj ömlött ki, szennyezte be a tengert és a partokat, több mint kétezer madár pusztulását okozva. A viharos időjárás hatására vasárnap a hajó kettétört. A fedélzetén ekkor még közel 880 konténer volt, s egy részük a tengerbe esett, majd a hullámok partra vetették azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!