Külföld

2012.02.15. 06:37

Izrael: Iránnak azonnal le kell állítania atomprogramját

Üdvözölte az Irán ellen vitatott atomprogramja miatt bevezetett nemzetközi szankciók szigorítását az izraeli miniszterelnök helyettese, de nem adott egyenest választ arra a kérdésre, a zsidó állam tervezi-e, hogy megelőző csapást mér az iráni atomipari létesítményekre.

MTI

"Az izraeli álláspont szerint Iránnak le kellene állítania nukleáris programját, méghozzá azonnal" - mondta Szilvan Salom helyi idő szerint kedden New Yorkban, az ENSZ székházában, miután tárgyalt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral.

Az izraeli miniszterelnök-helyettes méltatta az Egyesült Államok és az Európai Unió közelmúltbeli döntését, amellyel szigorították az Irán ellen már érvényben lévő büntetőintézkedéseket.

"Ha Irán képes megdönteni kormányokat a Közel-Keleten, rendelkezik kőolajvagyonával és atombombát gyárt, azt hiheti, újra szuperhatalommá válhat, felélesztheti a Perzsa Birodalmat" - mondta Szilvan Salom.

Hozzátette, "tudjuk, hogy Irán és a vele együttműködők állnak" az elmúlt napokban szerte a világban izraeli diplomáciai célpontok ellen elkövetett, illetve tervezett merényletek mögött.

Kérdésre válaszolva az izraeli miniszterelnök-helyettes sajnálatosnak mondta, hogy azokban az arab országokban, ahol népfelkelés zajlott - Tunéziában, Egyiptomban, Líbiában -, mindenütt iszlamista csoportok jutottak hatalomra, amelyek "sokkal ellenségesebbek Izraellel szemben, mint elődeik".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!