Külföld

2012.02.15. 15:11

Teljes alkoholtilalom az ukrán iskolákban

Alkoholos italok és dohányáruk árusítására, fogyasztására vonatkozó teljes tilalmat rendelt el Ukrajna oktatási intézményeiben Dmitro Tabacsnik oktatási miniszter.

MTI

A napokban kiadott utasításban a tárcavezető lényegében annak a 2010 februárjában hatályba lépett törvénynek a szigorú betartására szólítja fel az oktatási intézmények vezetőit, amely megtiltotta minden alkoholtartalmú ital és cigaretta árusítását, valamint fogyasztását, illetve a dohányzást Ukrajna valamennyi oktatási intézményében. A rendelet értelmében a tanintézetek igazgatóinak intézkedniük kell az alkoholos italok és dohányáruk forgalmazásának és fogyasztásának teljes betiltásával kapcsolatban, és haladéktalanul fel kell bontaniuk a szerződést az iskolai büféket és menzákat üzemeltető azon vállalkozókkal, akik megsértik a tiltó rendelkezést. A miniszteri ukáz kötelezi az oktatási intézmények vezetését arra, hogy folytassanak felvilágosító tevékenységet a tanulók és diákok, valamint pedagógusi munkaközösségek körében az alkoholfogyasztást és dohányzást tiltó törvény rendelkezéseinek betartásáról. A rendelkezés értelmében az intézmények vezetői személyes felelősséget viselnek.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen hatása lesz az iskolákra az oktatási miniszter rendeletének, Maha László, a Csapi Széchenyi István Középiskola igazgatója az MTI érdeklődésére szerdán elmondta: a kárpátaljai iskolák tekintetében "utánlövésnek" tekinthető Tabacsnik rendelete, hiszen a két évvel ezelőtt elfogadott törvény egyértelműen megtiltotta minden alkoholtartalmú ital és dohánytermék árusítását, valamint fogyasztását az oktatási intézmények területén. Hozzátette: eleve nem kaphat engedélyt iskolai büfé vagy menza működtetésére az a vállalkozó, aki alkoholt vagy cigarettát szeretne forgalmazni. A követelmények nagyon szigorúak, hiszen a megyei közegészségügyi és közoktatási hatóságok meghatározták azoknak az élelmiszercikkeknek a körét, amelyek iskolákban árusíthatók – mutatott rá, megjegyezve, hogy a többi között tilalmi listán vannak a színezékeket, valamint károsnak ítélt tartósító és adalékanyagokat tartalmazó élelmiszercikkek is, így nem forgalmazhatók az iskolákban sem kólák, sem cukrozott üdítők. Egyébként is, a törvény szigorúan tiltja alkohol és cigaretta eladását 18 év alatti személyeknek – mutatott rá a csapi középiskola igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!