Külföld

2012.03.12. 14:23

''Extrém sport'' lett a politizálás Görögországban

Bármely párthoz tartozó törvényhozó jelenjen meg nyilvánosan, ott dühödt emberek gyűlnek össze, és megdobálják, szidalmazzák.

MTI/AFP

Tanúsíthatják ezt például azok a kormánytisztviselők, akik a héten részt vettek a Rodosz Görögországhoz csatolásának évfordulóján rendezett ünnepségen. A hivatalosságok emelvénye felé szitkok és műanyag palackok záporoztak a nézők felől. Aki nem palackot dobott, az joghurtot. A joghurtdobálás a tortadobálás megfelelője Görögországban, és az utóbbi hónapokban nagyon elterjedt lett ez a szokás.

Januárban Krétán kővel dobálták meg azt az éttermet, amelyben éppen Dora Bakojannisz parlamenti képviselő, volt külügyminiszter vendégeskedett. Februárban Patraszban, az ország harmadik legnagyobb városában az Új Demokrácia (ND) konzervatív párt egyik képviselőjét sorozták meg tojással. Korfun egy tüntetés résztvevői kifosztották az ND két és a szocialista PASZOK egyik képviselőjének az irodáját. E két párt uralja felváltva a görög politikát azóta, hogy 1974-ben véget ért a katonai diktatúra.

"Már egyetlen politikus sem mer étteremben vacsorázni, kivéve olyan helyen, ahol van elzárt, kívülállók számára nem látható részleg" - magyarázta egy előkelő athéni vendéglő vezetője.

Közellenség lett a görög politikus

Elképzelhető, hogy az egész politikai osztályt sújtó mérhetetlen hitelvesztettség miatt a tavaszra tervezett előrehozott választásokon úgy alakulnak az erőviszonyok a szavazatvásárlásra épülő görög rendszerben, hogy az teljesen eltérő lesz az eddig megszokottaktól.

"A rendszer sok éven át fent tudott maradni annak ellenére, hogy soha nem teljesítette a tőle elvárt minimumot sem" - állapította meg Anna Vagena énekesnő, aki a PASZOK színeiben nemrég lett parlamenti képviselő. "A politikai hatalom annyira meggyengült, hogy az példátlan" - tette hozzá.

Semmit nem javított a képviselők népszerűségén, hogy többségük elfogadta a két gazdasági megszorító tervet, amelyet a nemzetközi hitelezők követeltek Görögországtól a pénzügyi mentőcsomagokért. "A megszorító intézkedéseket megszavazó és közismert képviselők nyilvánvalóan kétszer is meggondolják, hogy jelöltetik-e magukat a választásokon" - véli Tomasz Gerakisz, a Marc közvélemény-kutató intézet munkatársa. Ő arra számít, hogy "új arcok" lesznek annak ellenére, hogy Görögországban "manapság politizálni nem könnyű dolog".

Az ND egyik vezető politikusa, Todorisz Dravilasz szerint ezek a körülmények sem fogják elbátorítani a politikusi pályára vágyókat attól, hogy pályázzanak képviselői helyre, a párt három-négy ember közül dönthet majd minden egyes jelölt kiválasztásánál.

Közvélemény-kutatások szerint a szocialisták veszítenek az előre hozott választásokon, az elmúlt 37 év leggyengébb eredményét produkálják majd, míg az Új Demokrácia győzelemre számíthat, de nem akkorára, hogy egyedül kormányt tudjon alakítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!