Külföld

2012.03.22. 20:23

Toulouse-i lövöldözés: Fejlövés miatt halt meg a merénylő

A francia kommandósok fejlövése végzett az elmúlt napokban elkövetett merényletek feltételezett tettesével; a kommandósok "jogos önvédelemből" lőttek rá - közölte csütörtökön a párizsi államügyész.

MTI

Francois Molins elmondta: a francia rendőrség különleges egysége azt kapta parancsba, hogy mindent tegyen meg azért, hogy élve állítsák elő a gyanúsítottat, és csak jogos önvédelemből lőjön rá. Éppen ezért tartott viszonylag sokáig a körbezárt épületben a gyanúsított elleni támadás megindítása, amelynek során összesen öt rendőr sérült meg.

Az ügyész megerősítette, hogy a magát az al-Kaida tagjának valló merénylő lefilmezte mindhárom merényletét és a felvételeket feltette az internetre. A rendőrök egy táskában megtalálták a kamerát, amelyet a tettes a gyilkosságok elkövetésekor magán viselt.

Kiugrott az ablakon

A francia kommandósokkal folytatott tűzharcot követően csütörtök délelőtt meghalt az elmúlt napokban elkövetett merényletek feltételezett tettese, aki egy rendőrök által körbezárt toulouse-i lakóház egyik első emeleti lakásában 32 órával ezelőtt barikádozta el magát.

A férfi fegyverrel a kezében kiugrott az ablakon, s a ház előtt halva találtak rá a rendőrök - közölte a francia belügyminiszter.

 

 

Claude Guéant szerint a "különösen veszélyes" férfi a fürdőszobában barikádozta el magát, s ellenállt a lakásba behatoló erőknek. A támadásban - amelynek során háromszáz lövés dördült el - két kommandós megsérült, az egyik a lábán, a másik pedig sokkos állapotba került.

Néhány detonációt követően öt percen át folyamatosan lövéseket lehetett hallani

Rendőrségi források szerint a kommandósok fokozatosan és óvatosan haladtak előre, mielőtt behatoltak a gyanúsított lakásába, akivel szerda éjjel 11 óra körül minden kapcsolat megszakadt.

A belügyminiszter elmondta: a gyanúsított először azt mondta, hogy 22h45-kor megadja magát, majd azt közölte, hogy mégsem, és hogy meg fogja ölni a rendőröket, ha megpróbálják elfogni.

A kommandós akció megindításáról csütörtök reggel született meg a politikai döntés

A különleges erők gránátok robbantásával kezdték a támadást, de erre semmilyen reakció nem érkezett a merénylő részéről. Ezt követően a kommandósok az ajtón, majd az ablakokon át is behatoltak a lakásba. Az ablakokat már az éjszaka folyamán berobbantották.

Miután a tettes különösen veszélyes személynek tűnt, a rendőrök videotechnikával térképezték fel maguk előtt a lakás különböző helyiségeit, de sehol nem láttak senkit. Utolsónak maradt a fürdőszoba, és amikor oda is bejuttatták a technikai eszközöket, a merénylő kitört a fürdőszobából, miközben lövéseket adott le a rendőrökre.

Ekkor olyan heves tűzpárbaj alakult ki, amelyről a kommandósok utóbb azt állították, hogy még soha nem tapasztaltak ilyen erőszakos cselekményt. Az elit alakulat tagjai fedezékbe vonultak és onnan lőttek vissza.

"Mohamed Merah végül fegyverrel a kezében kiugrott az egyik ablakon, miközben folytatta a lövöldözést. Halva találtak rá a földön" - mondta a belügyminiszter.

A francia kormánynak eredetileg az volt a szándéka, hogy élve fogják el a hét ember meggyilkolásával gyanúsított 24 éves férfit. A rendőrség több száz, erősen felfegyverzett tagja 32 órán át tartotta körülzárva a négyemeletes társasházat a délnyugat-franciaországi városban. A hatóságok szerda este az egész városrészben lekapcsolták az áram-, gáz- és vízszolgáltatást, hogy így fárasszák ki és kényszerítsék megadásra a merénylőt.

 

Március 11-én és 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtték le Toulouse-ban és a közeli Montaubanban, négy nappal később pedig két óvodás és egy kisiskolás gyereket és egy fiatal rabbit egy toulouse-i zsidó iskolánál.

A magát az al Kaida terrorszervezet tagjának mondó, radikális iszlamista nézeteket valló Mohammed Merah a kommandósokkal folytatott tárgyalásai során mind a három merénylet elkövetését magára vállalta, s azt állította, hogy egyedül cselekedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!