Külföld

2012.04.12. 13:42

Betiltanák a szépészeti beavatkozásokat a fiatalkorúak számára

Megtiltanák két német kormánypárt egészségügyi szakpolitikusai, hogy orvosi szempontból nem indokolt szépészeti beavatkozásokat végezzenek fiatalkorúakon - olvasható egy, csütörtökön a dpa német hírügynökség birtokába került tervezetben.

MTI/dpa

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) tervezete szerint a tiltásra azért lenne szükség, mert fennáll a veszélye, hogy a beavatkozások következményeit a fiatalok nem, vagy csak nagyon nehezen tudják feldolgozni.

A dokumentum azt állítja, hogy a 20 éven aluliak mintegy tíz százaléka esik át szépészeti beavatkozáson, azonban ezt a számot a német plasztikai sebészek szervezete (DGPRAC) vitatja. A szervezet szóvivője szerint a legfrissebb felmérések szerint a 18 éven aluliak mindössze egy százalékán végeztek plasztikai műtétet, a beavatkozások teljes betiltása pedig "a pszichológiai elemmel is rendelkező" esetekben kifejezetten visszaütne.

A fiatalkorúan leggyakrabban fülük kiigazítása érdekében fekszenek kés alá, népszerűek körükben a mellkisebbítő és orrkorrekciós beavatkozások is. A műtétekhez a szülők beleegyezése szükséges.

A tervezetről pénteken zárt ülésen tanácskoznak majd a pártszövetség egészségügyi szakpolitikusai, ahol egy több millió eurós, az orvosi műhibák áldozatainak kárpótlására szolgáló alap felállítását is megvitatják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!