Külföld

2012.04.25. 13:13

Breivik ismét bírálta a róla készült pszichiátriai szakvéleményt

A norvég tömeggyilkos perének szerdai tárgyalásán Anders Behring Breivik "szándékos koholmánynak" minősítette a róla készült egyik pszichiátriai szakvéleményt, amely őt beszámíthatatlannak nyilvánította.

MTI/AFP/AP

"Ez a jelentés nem rólam szól" - mondta a szélsőjobboldali merénylő, Anders Behring Breivik, aki korábban beismerte, hogy 77 embert ölt meg tavaly júliusban pokolgépes robbantással és egy szigeten végrehajtott lőfegyveres ámokfutás során.

Egy második pszichiátriai szakvélemény már épelméjűnek ítélte Breiviket. A tömeggyilkossal szemben terrorcselekmények elkövetése miatt eljáró ötfős bírói testület mindkét szakvéleményt figyelembe veszi az ítélethozatal során, amely leghamarabb július közepére várható. Ha bűnösnek találják, 21 évi börtönre számíthat, amely újra és újra meghosszabbítható, amennyiben úgy találják, hogy a férfi veszélyt jelent a társadalomra. Ha viszont elmebetegnek nyilvánítják, úgy pszichiátriai kényszerkezelésnek fogják alávetni.

A pokolgépes robbantás okozta rettenetes sérüléseket taglaló tanúvallomásokat Breivik szenvtelenül hallgatta, nem mutatva megbánásnak a legcsekélyebb jelét sem. Kijelentette, hogy nem neki, hanem a kormányzó Munkáspártnak kell bocsánatot kérnie.

Mint mondta, abban bízott, hogy támadásai után a kormány megváltoztatja bevándorlási politikáját, de ehelyett minden folyik tovább a régi mederben. Ezért az ő harcának indokai még érvényesebbek, mint július 22. előtt voltak.

Az áldozatok hozzátartozói zokogásban törtek ki a tárgyalóteremben, amikor a törvényszéki orvos szakértők ismertették az áldozatokról készült vizsgálati jelentésüket, köztük két olyan járókelőről, akit darabokra szaggatott a robbanás ereje. Breiviket ez sem indította meg.

Breivik még a per kezdete előtt kijelentette, hogy egy zárt intézményben élni számára "rosszabb lenne, mint a halál". A bíróság előtt azt vallotta, hogy számára a "halálbüntetés vagy a felmentés" lenne a per egyetlen legitim kimenetele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!