Külföld

2012.04.27. 14:01

Hollandia: megerősítették a "kábítószerturizmus" tilalmát

Egy holland bíróság pénteki ítéletében megerősítette a kormány azon tervét, hogy korlátozza a külföldiek kábítószer-vásárlását.

MTI/AP

Az ország déli tartományaiban már május 1-től hatályba lép a szabály, miszerint csak helybeliek vásárolhatnak marihuána termékeket az erre rendszeresített kávéházakban, Hollandia teljes területén pedig jövő évtől érvényes a tilalom. A kávéházak zárt klubokká alakulnak át, legfeljebb 2000 tagjuk lehet.

14 kávéház-tulajdonos és érdekvédő szervezet bíróság előtt támadta meg a törvényt, mert szerintük ez egyértelműen diszkriminálja a külföldi turistákat. A bíróság azonban egyetértett a kormányt képviselő ügyvéddel, aki szerint az intézkedést jogossá teszi a küzdelem a kábítószer-kereskedéssel összefüggő bűnözéssel szemben.

"Ez teljességgel politikai ítélet" - mondta Maurice Veldman, a felperesek egyik ügyvédje. "A bíró egyáltalán nem válaszolta meg a lényegi kérdést: diszkriminálhatóak-e a külföldiek, amikor nincs szó a közrendről?" - magyarázta, miért fellebbezi meg az ítéletet.

A kormány viszont éppen a rendelkezéssel remél véget vetni a drogturizmusnak, amely során rengeteg kábítószer-futár érkezik Hollandiába a szomszédos Belgiumból és Németországból és nagy mennyiségben bevásárolnak, majd hazatérve értékesítik portékájukat.

A turistainvázió évek óta vita tárgya a határ menti településeken, mert forgalmi és közrendi problémákat okoz.

Mindezek a gondok nemigen léteznek Amszterdamban, ahol immár egy kis kábítószer-kóstoló ugyanúgy a város nevezetességei közé tartozik a fiatalok számára, mint például a Van Gogh-múzeum felkeresése, vagy egy séta a csatornák mentén.

A konzervatív - amúgy éppen megbukott - kormány úgy érvel, hogy szándéka szerint a kávéházak ismét az eredeti elképzelés szerint működhetnek: kis helyi boltokként, ahol a helyieket szolgálják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!