Külföld

2012.05.28. 06:19

Két újabb tibeti szerzetes gyújtotta fel magát

Peking - Felgyújtotta magát két fiatal buddhista szerzetes Tibet székvárosában, Lhászában, egyikük életét vesztette, a másik súlyos sélrüléseket szenvedett - jelentette a Hszinhua hírügynökség hétfőn.

MTI

A több mint egy éve tartó tibeti önégetés-sorozat újabb esetéről szóló beszámoló szerint Dargje a Szecsuan tartományi Aba megyéből érkezett, míg társa Tobgje Ceten az északnyugat-kínai Kanszu (Gansu) tartomány tibetiek lakta Hsziaho (Xiahe) településéről. Mindketten Lhasza belvárosának forgalmas piaci utcáján követték el tettüket a kora délutáni órákban.

A városvezetés által kiadott közlemény szerint a rendőrjárőrök két percen belül eloltották a lángokat és intézkedtek az áldozatok kórházba küldéséről. Tobgje Ceten nem élte túl az égési sérüléseket, míg Dargje állapota stabilizálódott .

Sajtóértesülések szerint az incidens után rendőrök és katonák lepték el a belvárost. Az önégetések egy a tibeti naptár szerinti ünnep időszakában történtek, amikor a tibeti autonóm terület székhelyét a megszokottnál is nagyobb létszámban özönlötték el a zarándokok.

A Kínai Kommunista Párt tibeti bizottságának egyik vezetője, Hao Peng vasárnap elítélte az eseményeket, amelyek célja - állítása szerint - Tibet elszakítása Kínától. A városi közbiztonsági hivatal nyomozást indított az ügyben.

A kínai fennhatóság elleni és a dalai láma visszatérése melletti önégetési kampány tavaly márciusban kezdődött, s azóta - a hivatalos közlések szerint - több mint 20 halálos áldozata volt. A nyugati média legalább 34 esetet említ.

A mostani önégetés volt az első, amely a tibeti székvárosban történt, ahol fokozott biztonsági intézkedések vannak érvényben. Az önégetések többsége Szecsaunban, Kanszuban és Csinghaj (Qinghai) tartományban történt.

Peking határozott meggyőződése, hogy az önégetéseket emigráns szervezetek, illetve a dalai láma körei szervezik. A hatságok azt állítják, hogy a többségükben fiatal szerzeteseket fanatizálják, befolyásolják, s egyes kolostori közösségekben olyanokat választanak ki, akik korábban megsértették a fegyelmet, s bűnbocsánatot ígérnek nekik, ha felgyújtják magukat. A kínai hivatalos média szerint volt, hogy pénzt is ígértek a számukra.

2008. március 14-én, az 1959-es tibeti felkelés évfordulóján Lhászában erőszakos zavargások törtek ki, amelyeknek hivatalos közlés szerint 18 civil -  han kínai - áldozata és közel 400 sebesültje volt. A zavargások a Jokhang kolostor közelében kezdődtek, és átterjedtek más, tibetiek lakta településekre. Emigráns szervezetek szerint a tüntetők elleni megtorlásoknak Tibet-szerte 203 halottja volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!