Külföld

2012.05.02. 13:37

Pornóvideóba rejtette merényletterveit az al-Kaida

Pornóvideókba kódolva találtak részletes leírásokat az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet Európába tervezett merényleteiről német nyomozók egy ausztriai férfitól elkobzott memóriakártyákon és más digitális adattárolókon - adta hírül a CNN amerikai hírcsatorna internetes portálja.

MTI

Az információkat szállító 22 éves ausztriai Maqsood Lodint tavaly fogták el a német hatóságok Berlinben, ahová nem sokkal azelőtt Pakisztánból érkezett. Kihallgatói meglepetésére a férfi alsónadrágjában memóriakártyákat és más adattárolókat találtak, amelyeken többek között a "Kick Ass" című pornóvideóra és egy "Sexy Tanja" elnevezésű mappára bukkantak - írja a CNN internetes portálja.

Több hetes kemény kódfejtő munka után a német  szakembereknek sikerült feltörniük a videót illetve a mappát védő jelszavakat, majd magában a pornófelvételben igazi titkosszolgálati kincsesbányára akadtak: a videóba több mint 100, az al-Kaida által jegyzett dokumentumot kódoltak, amelyek részletes leírását adták több már megtörtént és tervezett merényletnek.

Fény derült például arra, hogy a terrorszervezet a 2008-as, 164 halálos áldozatot követelő mumbai merényletekhez hasonló támadássorozatot akart végrehajtani Európában, és tervezték utasszállító tengerjáró hajók eltérítését is. Az eltérített hajókon a terroristák a hírhedt guantánamói fogolytáborban használt narancssárga overallba öltöztették és egyenként végezték volna ki túszaikat, amíg az amerikai hatóságok bizonyos foglyokat szabadon nem emgednek. A titkosított dokumentumok között a tervek mellett voltak  német, angol és arab nyelvű terroristaképző kézikönyvek is.

Amerikai hírszerzési források szerint Lodin adathordozói valódi aranybányának bizonyultak, s ennél fontosabb al-Kaida dokumentumokat csak Oszama bin Laden, a terroristaszervezet tavaly agyonlőtt vezetőjének házából sikerült szerezni 2011-ben. Azt egyelőre nem tudni, ki lehetett a dokumentumok, így például a "Jövőbeni Tervek" mappa szerzője. Feltételezések szerint Júnisz al-Mauretanihoz, az al-Kaida tavaly Pakisztánban elfogott magas rangú vezetőjéhez köthetőek a tervek, amelyek még ma is irányadóak lehetnek.
   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!