Külföld

2012.08.15. 10:32

Emberrablás Szíriában - Miniszterelnökség: mindhárom elrabolt magyar rendőr volt

Mindhárom Szíriában hétfőn elrabolt magyar rendőr volt - tájékoztatta a Miniszterelnökség szerdán az MTI-t.

MTI

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtóstábját vezető helyettes államtitkár közleményében tájékoztatott arról, hogy új, részletesebb, és részben pontosított jelentést küldött a Miniszterelnökségnek a Szíriában hétfőn elrabolt három magyar állampolgárral kapcsolatban szerdán délelőtt Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. E szerint augusztus 13-án délelőtt 9.00 és 11.00 óra között a szír főváros, Damaszkusz külvárosában fegyveresek állítottak meg egy gépkocsit, majd annak utasait – három magyar és három szír állampolgárt – elrabolták.

A három középkorú, 40 év körüli magyar férfit a Terrorelhárítási Központ azonosította. Kiderült, hogy mindhárman rendőrök voltak korábban; a rendőrség különböző szakmai területén teljesítettek szolgálatot. Aktív rendőrként egyikőjük foglalkozott kutyakiképzéssel. Mindhárman évekkel ezelőtt leszereltek, a rendelkezésre álló adatok alapján 2005-ben, 2007-ben és 2008-ban hagyták el a szervezetet - ismertette a sajtőfőnök.

Emlékeztetett arra, hogy a Terrorelhárítási Központ jelenleg két, egymással párhuzamosan futó, szíriai emberrablási ügyben végez felderítést. A válságstáb munkája, a külföldi partnerszervekkel való kapcsolattartás és a Külügyminisztériummal történő együttműködés folyamatosan zajlik. A beérkező információk elemzése, értékelése során vizsgálják azt is, van-e kapcsolat a két emberrablási eset között, ezt a jelenlegi adatok nem támasztják alá - áll a közleményben.

A TEK főigazgatója rendszeresen tájékoztatja a kormányt és a Miniszterelnökséget. Havasi Bertalan közölte: a magyar hatóságok – az alaptörvénybe foglalt kötelezettségüknek megfelelően – minden lehetőséget kihasználva dolgoznak a két ügy megoldásán.

A Miniszterelnökség kéri a sajtó és a közvélemény megértését, amiért az ügy sikeres kezelése érdekében további információt egyelőre nem tudnak közölni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!