Külföld

2012.10.17. 17:48

Felix és a távolodó sógorok

Nincs mese, sem ígéret, sem duma a szebb jövőről, meg újabb áldozathozatalokról, legalább is egy bátor osztrák, Felix Baumgartner esetében.

Kozma Gábor

A kiváló férfiú magyarán szólva nem gatyázott sokat a 39 kilométeres magasságban, egyszerűen kilépett az űrbe és sikeresen végrehajtotta nagy ugrását. Éppen egy oberwarti presszóban voltam, amikor a televízió egyenesben adni kezdte az eseményt. Eleinte oda se néztek a sógorok, majd minden elcsendesedett. A szépcombú felszolgáló lányokról ismert gyorsétteremben még a füst is tüdőzött, amikor Felix intett és ugrott. Mit mondjak, a tapsot kicsit magunkénak tudtam, hiszen az egyik felkészítőt Jay Bognárnak hívják, a fotós is magyar. Vagyis Felix a stáb összeállításánal ránk, távolodó sógorokra is számított. Amúgy jól is jött ez az imázsjavítás, mert egy másik osztrák nevétől is hangos országunk, de Ausztria is. Az az illető az esztelen és céltalan, a hedonista celebizmus vezéralakja lehetne: élete a drog és az erőszak körül forog már 15 éves kora óta. S bár egy honfitárs rendőrt is véresre vert korábban, mégis megúszta. Így aztán, mint maga a celebizmus is, elszemtelenedett. A dolog végül gátlástalan gyilkosságba torkollott, amely pedig megakadályozható lett volna. Tehát van egy hős és egy bűnöző osztrákunk röpke egy hét alatt. Ám október 23-a közeledtével ne feledjük, hogy mivel is tartozunk szomszédainknak. Bizony, örök hálával, mert befogadták 200 ezer emberünket...

De visssza Felixhez: ez az ugrás az, amire feltétlenül büszke lehet mindenki. Ami adjon majd erőt fiataljainknak ahhoz, hgy ne a fűhöz, hanem az égbeszökő fához nyúljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!