Külföld

2012.10.28. 19:44

Ukrajnai választások - exit poll: öt párt jut a parlamentbe

Az urnazárás után vasárnap este közzétett exit poll-eredmények alapján a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók pártja lett az első az aznapi ukrajnai parlamenti választásokon, a második a bebörtönzött ex-kormányfő, Julija Timosenko mögött álló egyesült ellenzék.

MTI

A felmérések szerint öt párt jut be a parlamentbe.

A Research and Branding csoport felmérésében első helyen a Régiók pártja áll 31,6 százalékkal, a második helyen az Egyesült Ellenzék-Batykivscsina 23,7 százalékkal. Harmadik lett a Vitalij Klicsko profi ökölvívó vezette UDAR (Ütés) 13,2 százalékkal, negyedik a Kommunista Párt 13 százalékkal, és a szélsőséges nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt 11 százalékkal ötödikként kerülhet be a parlamentbe. A csoport munkatársai országszerte 500 szavazókörnél 12 500 választót kérdeztek meg arról, melyik pártra szavazott.

A TNS és a SOCIS nevű kutatóintézetek által végzett felmérések - amelyeket az Inter és az ICTV ukrán televíziók rendeltek meg - ugyanezt a sorrendet hozták ki, minimális százalékbeli eltérésekkel.

A Rejting neves kutatóintézet exit pollja szerint a Régiók Pártja 27,6 százalékot, az Egyesült Ellenzék 23,4 százalékot, az UDAR 14,3 százalékot, a Kommunista Párt és a Szvoboda pedig egyformán 12,5 százalékot kapott.

Az 1+1 ukrán televíziós csatorna által rendelt felmérés szerint a Szvoboda került a negyedik helyre, egy százalékkal megelőzve a Kommunista Pártot.

Klicsko már kész együttműködni az ellenzékkel, reagálások

A profi ökölvívó Vitalij Klicsko, az UDAR (Ütés) párt vezetője vasárnap az ukrajnai parlamenti választások után közzétett exit poll-eredményekre reagálva kijelentette, hogy a mögötte álló politikai erő kész az együttműködésre a bebörtönzött exkormányfőhöz, Julija Timosenkóhoz kötődő Egyesült Ellenzékkel és a szélsőséges nacionalista Szvoboda (Szabadság) Párttal.

Klicsko egyúttal kizárta az együttműködést a jelenleg kormányzó Régiók Pártjával és a kommunistákkal.

"Az ukrán nép az ellenzéket támogatja, nem a hatalmat" - jelentette ki az exit poll-eredményeket kommentálva Arszenyij Jacenyuk, az Egyesült Ellenzék listavezetője. Olekszandr Turcsinov, a párt kampányfőnöke hozzáfűzte, hogy valójában az Egyesült Ellenzéknek több szavazatot kellett kapnia, mint ahányat a felmérések mutatnak. Szerinte sok választó félt őszintén megmondani, hogy kire szavazott.

Ruszlan Kosulinszkij, a Szvoboda kampányfőnöke kifejtette, hogy pártja parlamentbe jutása meglepetésként érné a jelenlegi kormányzatot, ezért szerinte a párt eredményét 11 százalékról legalább 7 százalékra próbálják majd csökkenteni.

Timosenko a börtönkórházban szavazott

A harkivi kórházban fekvő Julija Timosenko volt ukrán kormányfő vasárnap délután leadta a szavazatát a parlamenti választások egyik mozgó szavazatszedő bizottsága előtt.

A mozgóurna vasárnap délután öt óra körül érkezett meg a kórházba, amelyben a hét év börtönbüntetését töltő Timosenkót ápolják.

Jan Urban Ericsson, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelője megerősítette az Ukrinform hírügynökségnek, hogy Timosenko rendben leadta szavazatát. Elmondta, hogy több mint egy órát töltöttek az épületben a helyi választási bizottság tagjaival, mert sokáig tartott a biztonsági ellenőrzés.

Napokig nem lehetett biztosan tudni, hol adja le a voksát az ellenzéki politikus, és biztosítják-e neki egyáltalán a szavazás lehetőségét. Vasárnap reggel a Narancsos Forradalom Résztvevőinek Koalíciója nevű szervezet még azt állította, hogy Timosenkót titokban átszállítják a kórházból a női börtönbe, hogy szavazhasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!