Külföld

2014.07.04. 16:19

Lottóláz Ausztriában: 6,2 millió eurót érhet a hatos találat vasárnap

Euróban milliomos, forintban milliárdos lehet, aki egyedül találja el az osztrák hatos lottó nyerőszámait vasárnap.

Török Tibor

A nyeremény négy húzás óta halmozódik, a 6,2 milliós főnyeremény meghozta a játékkedvet - volt már olyan külföldi, aki elvitte az ausztriai lottó jackpotját.

A magyar hatos lottóhoz erősen hasonlító 6 a 45-ből elnevezésű lottójátékon szerdán sem volt telitalálat, így már négy húzás óta halmozódik a főnyeremény. A magyartól eltérően Ausztriában szerdán és vasárnap is rendeznek számsorsolást a játékban, így a várható nyeremény megmozgatta az osztrák és a külföldi játékosok fantáziáját, hiszen a várható befizetésekkel együtt körülbelül 6,2 millió euró (több mint 1,8 milliárd forint) vár arra a szerencsésre, aki egyedül találja el a hat számot.

A Jokerrel is érdemes próbálkozni, ott 500 ezer eurót ér a helyes számkombináció.

- Ha négyszeres halmozódás van - válaszolta érdeklődésünkre Günter Engelhart a Casino Austria és az Österreichische Lotterien kommunikációs vezetője -, akkor általában a kétszer annyi játékot adnak fel ügyfeleink. Egy átlagos vasárnapi húzásra körülbelül 4,5 millió tipp érkezik be, most úgy kalkulálunk, körülbelül 8,5 millió játékkal próbálkoznak a szerencsevadászok. A szelvények többségét még hagyományos módon, az átvevőhelyeken fizetik be, csak kevesen játszanak online módon. 

- Természetesen vannak külföldi játékosaink - mondta a kommunikációs szakember -, sőt, akadt olyan is, aki megütötte a hatos találatot, igaz, akkor éppen nem volt halmozódás. Ahogy más országokban, úgy Ausztriában is a játékszervező állja az adóterheket, azaz a nyertes nettó nyereményt kap. Hogy az esetleges külföldi nyertesnek hazájában kell-e még adót fizetnie, az mindig az adott ország jogi szabályozásától függ. A társaságunk a pénzt mindig átutalással fizeti ki, a nyeremény nem vehető fel készpénzben.

Megkérdeztünk egy magyar szakembert is a kérdésről, Tóthné Horváth Gabriella könyvelő az alábbiakkal tudott szolgálni:

- Álláspontom szerint ha Ausztriában megfizetik a közterheket, akkor a két ország között érvényben lévő, kettős adóztatást kizáró egyezmény szerint az esetleges magyar nyertesnek adófizetési kötelezettsége nincsen, viszont be kell vallania a nyereményt itthon.

Az osztrák hatos lottó 1986 szeptembere óta létezik ebben a formájában és az osztrák szokásokhoz igazították. Heti két húzást tartanak, egy nagy nyereménnyel (a hatos mindenképpen 1 millió eurót fizet, akkor is, ha nem érkezett be elengedő játék), szép pénzt hoznak a főnyeremény alatti kategóriák, illetve sok a kisebb nyeremény - a pótszám eltalálása is fizet. Egy tábla 1,10 euró, lehet kombinációs játékot  is játszani. Húzás szerdán és vasárnap 19:17-kor, az ORF2 közvetíti, feladási határidő szerdán 18:30, vasárnap 18 óra.

Korábbi nyeremények részletesen ide kattintva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!