Külföld

2012.11.06. 08:23

Az eddig mért legnagyobb árhullám vonul le a Dráván Horvátországban

Az eddig mért legnagyobb árhullám érkezett hétfőn a Dráván Szlovénia irányából Horvátországba, de árvízvédelmi intézkedéseket vezettek be a Száva felső szakaszain is - jelentette a helyi média.

MTI

Martin Tímea, az MTI tudósítója jelenti:

Varasdnál (Varazdin) a Dráva vízhozama másodpercenként 3250 köbméter volt kedd hajnalban. A környéken 1965-ben jegyeztek fel hasonló nagyságú árhullámot, amely akkor másodpercenként 2800 köbméter vizet hozott, nagy árvizet okozva a megyében. Az azóta megépült gátak miatt szakemberek most nem tartanak katasztrófától, de óvatosságra intenek.
   
A horvát közszolgálati rádió értesülései szerint a folyó közvetlenül a horvát-szlovén határ után egy 500 méteres szakaszon kilépett a medréből, és mezőgazdasági területeket árasztott el. A víz Otok Virje településre is betört, ahol néhány ház pincéjét elöntötte a víz. Kitelepítést nem rendeltek el, de lezárták az Otok Virje-Ormoz határátkelőt.
   
A Száván levonuló árhullám kedd délelőtt éri el a horvát határt. Zágrábnál délutánra várható a folyó tetőzése 420 centiméterrel. A víz Brdovec településnél okozhat gondot, ahol még nem fejeződött be a gátépítés - mondta Zoran Cavlovic, a horvát vízügyi igazgatóság munkatársa a rádió reggeli híradásában.
   
Szlovéniában hétfőn rendkívüli, úgynevezett vörös árvízvédelmi riasztás volt érvényben az egész országban az Isonzó (Soca), a Száva és a Dráva áradása miatt. A víz utakat, házakat árasztott el, több helyen rendeltek el kitelepítést. A helyzetet a folyamatos esőzés súlyosbítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!