Külföld

2010.04.08. 13:49

Búcsú a fegyverektől: aláírták a START-III leszerelési szerződést

Az amerikai és az orosz elnök, Barack Obama és Dmitrij Medvegyev csütörtökön délben Prágában aláírta a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló új szerződést (START-III).

MTI


"Az új START-szerződés fontos előrelépés a nukleáris leszerelés útján" - jelentette ki a dokumentum aláírása után elmondott rövid beszédében Obama. Hozzátette: "A stratégiai és a taktikai fegyverzet csökkentéséről szóló tárgyalásainkat folytatni fogjuk". 

Medvegyev "történelmi eseménynek" minősítette az aláírást. Leszögezte: "értelmes kompromisszumról van szó", s a szerződés megvalósításával "biztonságosabb lesz a világ". 

Ezt megelőzően amerikai-orosz csúcstalálkozóra került sor Prágában, amelynek tartalmáról és eredményéről az aláírási ceremónia után Obama és Medvegyev sajtótájékoztatón számolnak be.

A cseh királyok, a csehszlovák és a cseh államfők székhelyéül szolgáló prágai Hradzsin Spanyol-termében most aláírt dokumentum a tavaly december 5-én lejárt START-I szerződést váltja fel. Megfigyelők szerint a megállapodás újabb mérföldkövet jelent a nukleáris fegyverektől mentes világ megteremtéséhez vezető úton, és főként fontos lépés a bizalomerősítésben.

A START-III szövege teljes mértékben még nem ismert. Nyilvánosságra került azonban, hogy Washington és Moszkva megállapodtak: a 2002-es Moszkvai Szerződésben rögzített 2200 nukleáris robbanófejet a START-III aláírásától kezdve hét éven belül mindkét ország 1550-re csökenti. A START-III szerződés  további fontos pontja a telepített, illetve nem telepített hordozóeszközök (a szárazföldi interkontinentális rakéták, tengeralattjárók fedélzetén lévő rakéták és a bombázógépek) számának 800-ra történő csökkentése, miközben a telepített hordozóeszközök száma maximum 700 darab lehet.
 
Az első START szerződést 1991. július 31-én írta alá George Bush amerikai és Mihail Gorbacsov szovjet elnök Moszkvában. A START-II aláírása 1993. január 3-án szintén Moszkvában George Bush és Borisz Jelcin elnökök nevéhez fűződik. 

A START-III szerződésről az előkészítő tárgyalások 1999 augusztusában kezdődtek meg.



A hadászati támadó fegyverek korlátozásáról rendelkező START-III szerződés a stratégiai nukleáris robbanófejek számát olyan szintre csökkenti, amelyre még nem volt példa az atomkorszak első évtizede óta - hangsúlyozta Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a szerződés aláírásához időzített írásában.

A Berliner Zeitung csütörtöki számában megjelent cikkében Clinton hangsúlyozta: az egyezmény csak egy azon konkrét lépések közül, amelyeket az Egyesült Államok vállal Obama elnök ígéretének beváltása, konkrétan a nukleáris fegyverek általi fenyegetettség korlátozása, illetve az atomfegyverek terjedésének, továbbá a nukleáris terrorizmus veszélyének a csökkentése érdekében. 

Az amerikai külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az elnök a hét elején korlátozta az amerikai atomfegyverek bevethetőségének lehetőségeit, a jövő hétre pedig a nukleáris biztonság erősítése érdekében csúcstalálkozóra hívta meg több mint 40 ország állam- és kormányfőjét. Clinton szerint ezek a lépések egyértelműen utalnak az Egyesült Államok prioritásaira, illetve a nukleáris leszerelés előmozdításával kapcsolatos eltökéltségére. 
 
A külügyminiszter ugyanakkor az amerikai kormány nevében biztosította az Egyesült Államok szövetségeseit, hogy mindent megtesz a közös szövetségesi érdekek védelmére. Egyidejűleg megfenyegette mindazokat az országokat, amelyek nem tesznek eleget nemzetközi kötelezettségeiknek, és szomszédaik megfélemlítésére törekszenek. A világ nem fogadja el ezt a fajta kérlelhetetlenséget - fogalmazott Hillary Clinton, aki ezzel összefüggésben cikkében név szerint csak két országra, Iránra és Észak-Koreára utalt. 

A szerdán Prágában aláírt szerződést méltatva a külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a két legnagyobb atomhatalom, az Egyesült Államok és Oroszország különös felelősséggel tartozik a nukleáris fegyverek csökkentése, illetve terjedésének megakadályozása terén. Kiemelte, hogy a megállapodás a nukleáris robbanófejek számának 30 százalékos csökkentését irányozza elő, és ennek ellenőrzésére egy erős és hatékony felülvizsgálati rendszert hoz létre. Úgy ítélte meg, hogy mindez erősíti a két ország közötti kapcsolatokat, és csökkenti az esetleges kommunikációs hiányosságok, illetve a hibás számítások kockázatát. 
 
A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Obama elnök éppen egy évvel ezelőtt, tavaly áprilisban a prágai várban szólította fel a világot egy atomfenyegetés nélküli jövő megteremtésére. Clinton szerint egy életen át - ha nem hosszabb ideig - tartó munkáról van szó. A START III szerződés aláírásával ugyanakkor az atomfegyverektől mentes világ érdekében csütörtökön tényleges előrelépés történt - tette hozzá.

OLDALTÖRÉS: Példátlan csökkentés


Példátlan csökkentés


Példátlan csökkentés


Példátlan csökkentés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!