Külföld

2010.02.21. 21:50

Dubaji gyilkosság: bizonyítékok a Moszad ellen

A nyomozók kezében bizonyítékok - egyebek közt telefonlehallgatások - vannak arra, hogy Mahmúd al-Mabhúh Hamász-politikus januári dubaji meggyilkolásában szerepe volt az izraeli hírszerzésnek, a Moszad - jelentette ki egy interjúban az emirátus rendőrfőnöke.

MTI

- Az újabb bizonyítékok között, amelyek a dubaji rendőrség rendelkezésére állnak, s amelyek a Moszad szerepvállalását támasztják alá a gyilkosságban, ott vannak olyan telefonbeszélgetések, amelyek a leleplezett tettesek között zajlottak le - mondta Dáhi Halfán tábornok az al-Baján című dubaji kormánylapnak. Első ízben közölte azt is, hogy diplomata útlevelet is használtak a kommandó tagjai. Hozzátette azonban, hogy erről a körülményről egyelőre nem árulhat el többet.

Mahmúd al-Mabhúhot, a Gázai övezetben egyeduralkodó Hamász radikális palesztin szervezet katonai szárnyának egyik alapítóját január 20-án holtan találták dubaji szállodai szobájában. Mabhúhot Izraelben a zsidó állam két katonájának évekkel ezelőtti elrablásával és meggyilkolásával gyanúsítják, továbbá azzal, hogy újabban a Hamász külföldi fegyverekkel való ellátását szervezte. 

Halfán tábornok beszámolója szerint hazája rendőrségének olyan értesülései is vannak, hogy egyes tettesek Dubajba szóló repülőjegyeiket más országokból, olyan hitelkártyákkal vásárolták, amelyeken az emirátus hatóságai által leleplezett - az útlevelekben szereplő - nevek szerepelnek. Ebből az is következik - állapította meg a tábornok -, hogy a tettesek nem csak egy országban használták a hamis útleveleket.

Arról is beszélt a rendőrfőnök, hogy a Hamász-vezető Mahmúd al-Mabhúh mozgásáról egy hozzá közel álló ember tájékoztatta a gyilkosokat. Ezzel kapcsolatban azt tanácsolta a Hamásznak: belső vizsgálattal derítse ki, hogy ki lehet ez az ember.
 
A The Sunday Times tényfeltáró riportja szerint Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök személyesen hagyta jóvá az akciót. A vezető vasárnapi lap szerint Netanjahu január elején felkereste az izraeli titkosszolgálat, a Moszad tel-avivi központját, ahol Méir Dagan, az ügynökség vezetője tájékoztatta a készülő merényletről. A találkozón részt vett a rajtaütésre kijelölt osztag néhány tagja is.

A brit lap "a Moszadot ismerő forrásokat" idézve azt írta: a szolgálat hírszerzési értesülést kapott arról, hogy Mabhúh Dubajba készül, és arra gyanakodott, hogy a Hamász-tisztviselő onnan Iránba akar tovább utazni, fegyvervásárlás céljával. A gyanú szerint a fegyverszállítmány célpontja a gázai övezet lett volna.

A brit lap forrásai szerint Mabhúh január 19-én, Damaszkuszból utazott Dubajba az Emirates légitársaság járatán. A gép felszállását a Moszad egy ügynöke a repülőtér mellől figyelte, és - miután repülőtéri informátorától tudta, hogy a Hamász-tisztviselő beszállt a repülőgépbe - üzenetet küldött a már Dubajban tartózkodó osztagnak, hogy Mabhúh úton van.

A The Sunday Times szerint azonban a Moszadot "igen kínos" helyzetbe hozta, hogy kiderült: az osztag tagjai brit, francia, német és ír állampolgárok személyes adatait felhasználva utaztak be Dubajba. A lap az ügynökséghez "közel álló forrásokból" úgy értesült, hogy a Moszad az ügy nyomán kibontakozó diplomáciai botrány közepette felfüggesztette hasonló műveleteit a Közel-Keleten, elsősorban azért, mert tart attól, hogy a biztonsági ellenőrzések szigorítása miatt ügynökei fokozott veszélynek vannak kitéve. Dagan pozíciója is kérdésessé vált - írta a brit vasárnapi lap Kertész Róbert londoni MTI-tudósító jelentése szerint.

Több EU-ország külügyminisztere jelezte, hogy tájékoztatást akar kérni hétfőn Brüsszelben Avigdor Libermantól, az izraeli diplomácia irányítójától a Dubajban elkövetett gyilkosság, illetve az ahhoz használt hamis európai útlevelek ügyében. Izrael mindeddig elzárkózott attól, hogy bármilyen felvilágosítással szolgáljon, és nem ismerte el, de nem is cáfolta, hogy a Moszad keze lenne a dologban. Az érintett európai fővárosokban azonban most nagy a felháborodás amiatt, hogy állampolgáraik személyi adataival éltek vissza. Liberman olyan látogatáson tartózkodik majd hétfőn Brüsszelben, amit már korábban beütemeztek, de ugyanezen a napon tanácskoznak ott az EU-országok külügyminiszterei is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!