Külföld

2012.09.20. 05:16

Ellentmondanak egymásnak az amerikai elnökválasztási közvélemény-kutatások

A felmérések után országos átlagot számoló RealClearPolitics szerint azonban Barack Obama elnök 2,9 százalékponttal vezet a republikánus kihívója, Mitt Romney előtt.

MTI

A The Wall Street Journal (WSJ) és az NBC News felmérése szerint Barack Obama 5 százalékpontra növelte előnyét, és 50:45 százalék arányban vezet a szavazásra jogosult amerikaiak körében. Mitt Romney számára megnyugtató lehet, hogy azok között, akiket "nagyon érdekel" a versengés kimenetele, ő vezet 3 százalékponttal.

A Reuters-Ipsos mérése szerint Obama 1 pontot erősödött az elmúlt négy nap alatt és 48:43 százalék arányban nyerne, ha ma tartanák a választásokat.

A Gallup viszont úgy véli, hogy Obama hanyatlóban van: a Fehér Ház lakójának népszerűsége egy hét alatt 6 százalékpontot zuhant, Romney pedig mindössze 1 százalékpontra küzdötte le a hátrányát. A közvéleménykutató intézet szerint az elnök 47:46 százalék arányban vezet a kihívójával szemben.

Ugyanezt az 47:46-os állást mutatta ki az AP hírügynökség és a GfK azon közös mérése is, amelyet a valószínű választók körében végeztek el. A felnőtt összlakosság esetében azonban Obama fölényesen, 52:37 százalék arányban vezet.

A Rasmussen Reports szerdai napi jelentése szerint viszont éppen Romney az, aki két százalékponttal vezet. A dolog érdekessége, hogy a Rasmussennél hetek óta stabilan tartja magát Romney minimális előnye.

A közvélemény-kutató intézetek zöme még a nagy port felvert, titokban felvett Romney-beszéd kiszivárogtatása előtt végezte el a kutatásokat. A legtöbb felmérés megegyezik abban, hogy a gazdasági ügyek kérdésben megnőtt az Obama iránti bizalom és a válaszadók szerint minimum behozta ellenfelét.

Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a WSJ-NBC-jelentés szerint a muszlim világban a Mohamed-film miatt kirobbant tiltakozások nyomán egy hét alatt 5 százalékponttal csökkent azok aránya, akik elégedettek Obama külpolitikájával, az elégedetleneké pedig 6 százalékponttal nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!