Külföld

2009.06.13. 12:39

Észak-Korea nem mond le az atomfegyverről - felújítja urándúsító programját

Szöul - Észak-Korea szombaton bejelentette, hogy - válaszul az ellene hozott ENSZ-szankciók megszigorítására - nem szándékozik lemondani az atomfegyverről és újra hozzálát urándúsító programjának megvalósításához. Egyúttal határozott katonai akciót helyezett kilátásba arra az esetre, ha az Egyesült Államok és szövetségesei megpróbálnák elszigetelni az országot.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Mindezt a KCNA hivatalos hírügynökség adta hírül, az észak-koreai külügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva, aki figyelmeztetett, hogy országa bármilyen blokádot háborús cselekménynek fog tekinteni.
    
A szóvivő azt is kijelentette, hogy országa katonai célra fogja felhasználni az összes plutóniumot, amelyet a jongbjoni atomreaktor fűtőanyagának újbóli feldolgozásával nyer ki. A külügyi nyilatkozat szerint Észak-Korea a szóban forgó fűtőrudak több mint egyharmadát feldolgozta már. 
    
A külügyi nyilatkozatot néhány órával azután tették közzé, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangú döntéssel megszigorította a phenjani kommunista rezsimet sújtó szankciókat, reagálásként az Észak-Korea által május 25-én végrehajtott tiltott föld alatti atomrobbantásra.
    
Pénteken elfogadott, 1874-es számú határozatával a BT megtiltott Észak-Korea számára minden fegyverexportot, s megtiltotta a legtöbb fegyver bevitelét is. Felhatalmazta továbbá a világszervezet tagországait, hogy vizsgáljanak át minden, a kommunista országba irányuló vagy onnan indított gyanús szállítmányt, s kobozzák el a tiltott termékeket. A BT tagjai egyúttal felkérték a nemzetközi pénzintézeteket, hogy ne adjanak új hiteleket Phenjannak.
    
A világszervezet azon korábbi büntetőintézkedéseit szigorította meg, amelyet 2006 októberében fogadott el, Észak-Korea első kísérleti atomrobbantására reagálva.
    
Robert Gates amerikai védelmi miniszter pénteken már jelezte: tartani lehet attól, hogy Észak-Korea felelőtlen lépésekkel, akár egy újabb kísérleti atomrobbantással reagál az ENSZ BT döntésére. Egy magas rangú dél-koreai tisztségviselő ugyancsak azzal számolt, hogy Phenjan "egy újabb nukleáris kísérlettel és további rakétakísérletekkel" válaszolhat a világszervezet szankcióira. "Soha, soha nem fogják feladni atomfegyvereiket" - mondta a neve elhallgatását kérő szöuli vezető.
    
Pénteken Dél-Korea és Kína is hivatalosan üdvözölte a BT-határozat megszületését. A Nikkei japán gazdasági napilap pedig azt jelentette, hogy a tokiói kormány előkészíti minden Észak-Koreába irányuló export leállítását, s a vonatkozó rendelet akár már keddre megszülethet.


Forrás: MTI/Reuters/AFP/ITAR-TASZSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!