Külföld

2010.05.21. 20:49

Felmérés: biztonságban érzi magát a szlovákiai magyarok többsége

A szlovákiai magyarok többsége a magyar-szlovák viszony kiéleződése ellenére is biztonságban érzi magát szülőföldjén - derült ki abból a felmérésből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Pozsonyban.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet által március második felében készített felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 70 százaléka biztonságban érzi magát, 15 százalék azt állította, hogy szlovák környezetben ezentúl inkább szlovákul fog beszélni, míg 6 százalék kerülni kívánja a közvetlen érintkezést a szlovákokkal. Az elköltözés lehetőségének megfontolását nemzetiségileg egységesebb vidékre vagy Magyarországra - egy százalék említette.

A kérdőíves felmérés során a kutatók 1022 felnőtt szlovákiai magyart szólítottak meg. A minta tükrözte a szlovákiai magyarok összetételét nemre, korra, iskolai végzettségre és településtípusra való tekintettel. A kutatás vezetője Mészárosné Lampl Zsuzsanna szociológus volt.
 
A felmérés alapvetően a következő témaköröket érintette: a magyar nemzetiség felvállalása, médiafogyasztási szokások, a politika iránti érdeklődés, a jelenlegi politikával kapcsolatos vélemények, szlovák-magyar viszony, választási hajlandóság, választási preferenciák - olvasható a Fórum Intézet közleményében.

A szlovákiai magyarok helyzetével összefüggő témák a válaszadók 61 százalékát foglalkoztatják. A nemzetiség megtartását majdnem 90 százalék minősítette fontosnak, 67 százalék vallja azt, hogy az embernek magyarságához minden körülmények között hűnek kell maradnia. 
 
Arra, hogy milyen helyzetben vállalja fel magyarságát, a válaszadók 52 százaléka mondta, hogy mindig, még akkor is, ha hátránya származik belőle. További 9 százalékuk akkor vállalja fel magyarságát, amikor nem érzi fenyegetve magát, 7 százalékuk pedig akkor, amikor az neki megfelel. Minden ötödik válaszadót ez a kérdés nem foglalkoztatta. 

Az utóbbi hónapokban kialakult szlovák-magyar feszültség a megkérdezettek 55 százaléka szerint befolyásolja a szlovákiai magyarok körében a nemzeti identitás felvállalását, 45 százalék szerint nem. A megkérdezettek 41 százaléka szerint ez gyengíti, 14 százalék szerint viszont erősíti a nemzeti identitást. 

A felmérés megmutatta, hogy a szlovákiai magyarok leginkább a családi életükkel, lakáskörülményeikkel, lakhelyükön a szlovák-magyar együttéléssel és az ottani emberi kapcsolatokkal, egészségi állapotukkal és munkájukkal elégedettek. 

A legnagyobb elégedetlenség a mai szlovák kormány irányában mutatkozik meg, majd általában a politikusok, az ország gazdasági állapota, Szlovákia és Magyarország viszonya, valamint az életszínvonal következik. Az emberek úgy vélik, hogy a kormánynak elsősorban a munkanélküliséget (72 százalék), a gazdaság és az egészségügy problémáit (18 és 27 százalék), illetve a szlovákiai magyarok helyzetét (25 százalék) kellene megoldania.
 
A megkérdezettek 75 százaléka járult volna az urnákhoz, ha a felmérés idején, március második felében lettek volna a parlamenti választások.  

Ami a politikai preferenciákat illeti a megkérdezettek 51 százaléka a Magyar Koalíció Pártjára, 28 százalék a Híd polgári pártra, hat százalék pedig más pártra adta volna le szavazatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!