Külföld

2009.06.15. 22:04

Irán elnökválasztás: százezres ellenzéki demonstráció - rálőttek a tüntetőkre, hét halott (Frissítve)

Teherán - Lövések dördültek el Teheránban az ellenzék tömegtüntetésén, amellyel az elnökválasztáson vesztesnek kihozott Mir Hoszein Muszavi hívei vonultak föl több tízezren vagy akár százezren is - jelentették a hírügynökségek. Szemtanúk szerint egy tüntető meghalt - az iráni állami rádió reggel azt közölte: heten vesztették életüket.

MTI



Mir Hoszein Muszavi reformpárti iráni elnökjelöltet támogató sebesült tüntetőt helyeznek társai egy taxi hátuljára Teheránban 2009. júnus 15-én, miután lövések dördültek azon a tüntetésen, melyen a hatósági tiltás ellenére a vesztes iráni ellenzéki elnökjelölt több tízezer híve tiltakozott Mahmúd Ahmadinezsád hivatalban lévő államfő újraválasztása ellen. A tüntetők az Azadi sugárúton, az iráni sah rendszerét megdöntő 1979-es iszlám forradalom alatti tiltakozások egyik fő helyszínén vonultak fel. (MTI/AP) 

Lövések dördültek Teheránban, több  tüntető meghalt

Hét tüntető életét vesztette, és sokan megsebesültek hétfőn késő este az iráni fővárosban az elnökválasztás eredményének kihirdetése után kirobbant tiltakozó megmozdulások harmadik napján - közölte az iráni állami rádió.

A tájékoztatás szerint tüntetők egy nagyobb csoportja "megpróbált megtámadni egy katonai posztot és megrongálni a közvagyont" Teherán nyugati részén, az Azadi tér közelében. Szemtanúk előzőleg azt mondták, a nagy hatalmú Forradalmi Gárdához köthető, önkéntesekből álló félkatonai alakulat laktanyájából leadott lövések a téren kioltották legalább egy ember életét, és sokan megsebesültek. Ugyanakkor a francia hírügynökség tudósítójának érdeklődésére a teheráni törvényszéki orvosi szolgálat azt közölte, hogy senki sem halt meg. 
 
Hétfőn több mint 100 ezren vonultak föl Teheránban, tiltakozva az ellen, hogy szerintük manipuláltak a szavazatokkal a múlt pénteki elnökválasztáson, így hirdethették ki győztesnek a hivatalban lévő államfőt, Mahmúd Ahmadinezsádot. A tüntetés egész délután békésen zajlott, azután törtek ki az összecsapások, hogy besötétedett. A tüntetők ekkor autógumikat és szemeteskukákat gyújtottak fel. A francia tudósítók szerint a rendfenntartók többször belelőttek a tömegbe, majd a rendőrök könnygázzal oszlatták szét a megmozdulás még együtt maradt résztvevőit, miután sokan az erőszakos cselekmények láttán menekülni kezdtek a helyszínről. Egy iráni fotós szerint a milícia emberei a laktanya épületének tetejéről adták le lövéseiket. 
 
A rend csak a hajnali órákra állt helyre az iráni fővárosban.

A korábbi hírek egy halottról szóltak

 Az állami televízió riporterének telefonos bejelentkezése szerint szórványos lövöldözés volt az egyik helyszínen, az Azadi téren, ahonnan az emberek rohanva menekültek el. Az amerikai hírügynökség fotósa egy holttestet és több súlyos sebesültet látott. 
 
A halott férfit egy név nélkül nyilatkozó iráni fotós is látta, és képeket is készített arról, ahogy a tüntetők vitték az élettelen testet, amelynek arcát vér borította. A fotós szerint a férfit a homlokán érte lövés egy, a forradalmi gárdához kapcsolódó önkéntes milícia épülete előtt.  A Muszavi-párti tüntetés vége felé három északi városrészből is lövöldözésről adtak hírt a helyi lakosok. Több szemtanú elmondása szerint civil ruhás férfiak nyitottak tüzet a tüntetőkre.

A francia hírügynökség azt jelentette, hogy a felvonulás végén egyesek gyújtogatni kezdtek, autógumikat, szemetet és motorokat borítottak lángba 

Több százeren az utcán

A hatósági tiltás ellenére Mir Hoszein Muszavi vesztes iráni ellenzéki elnökjelölt több százezer híve tüntetett hétfőn délután Teheránban Mahmúd Ahmadinezsád hivatalban lévő államfő - szerintük csalással történő - újraválasztása ellen.

 A megmozduláson Muszavi is részt vett, s közölte: "kész újra elnökválasztáson megméretni magát". Muszavi kampányhonlapja előzőleg arról számolt be, hogy Muszavi egy másik ellenzéki jelölttel együtt nyugalomra szólítja fel híveit, miután Teheránban a hét végén súlyos összecsapások törtek ki a biztonsági erők és Ahmadinezsád újraválasztásának ellenzői között.
 
Jóllehet az iráni belügyminisztérium betiltott minden Muszavi melletti tüntetést, hétfőn több százezren tiltakoztak a szavazatok feltételezett manipulálása miatt a főváros központjában.  A tüntetők az Azadi sugárúton, az iráni sah rendszerét megdöntő 1979-es iszlám forradalom alatti tiltakozások egyik fő helyszínén vonultak fel. Közben Muszavi fényképét tartották a magasba, és a "Muszavi, veled vagyunk",  "Az irániak inkább meghalnak, mintsem megalázkodjanak" és "Halál a diktátorra" jelszavakat skandálták - arra utalva, hogy szerintük választási csalással győzött az ultrakonzervatív Ahmadinezsád a múlt pénteki elnökválasztáson a mérsékelt ellenzéki - korábban kormányfő - Muszavi felett.

 Egy szemtanú arról számolt be, hogy Ahmadinezsád motorkerékpáron közlekedő, botokkal felszerelkező hívei megtámadták Muszavi híveit, s a szemben álló felek között több helyütt dulakodás tört ki.

A volt elnök az új voksolás mellett
 
Új elnökválasztás mellett foglalt állást a reformer szellemiségűnek tartott Mohammad Hatami volt iráni elnök - közölte Hatami fivére. Elmondta: a volt elnök továbbra is ellenzi Ahmadinezsád újraválasztását, s csatlakozni kíván a Muszavi-párti tüntetőkhöz. Maga Hatami közleményében viszont nyugalomra és arra szólította fel a tüntetőket: gondoskodjanak arról, hogy tiltakozó akcióik ne lépjék túl a törvényes kereteket.

Vizsgálatot rendelt el hétfőn az elnökválasztással kapcsolatos visszaélések ügyében Ali Hamenei ajatolláh legfőbb iráni vezető. Az iráni állami televízió híradása szerint Hamenei egyúttal arra szólította fel egy vasárnap esti találkozón Muszavit, hogy "nyugodtan és törvényes úton" folytassa tiltakozását a választási eredmények ellen. Hamenei bejelentése már önmagában meglepő, mert az ajatolláh korábban üdvözölte Ahmadinezsád nagyarányú győzelmét, s az irániakat a régi-új elnök támogatására szólította fel.
  
Az Őrök Tanácsa, az iszlám köztársaság egyik legbefolyásosabb testülete tíz napon belül dönt az elnökválasztással kapcsolatos kifogásokról. A tanács, amelynek hivatalosan jóvá kell hagynia a választási eredményeket, két hivatalos fellebbezést kapott: Muszavitól, a mérsékelt ellenzék vezetőjétől, valamint Mohszen Rezaitól, a Forradalmi Gárda egykori parancsnokától. Mindketten vasárnap nyújtották be tiltakozásukat választási csalások címén. Muszavi az elnökválasztás eredményének megsemmisítését kérte.
  
Mahmúd Ahmadinezsád és az iráni belügyminisztérium egyaránt tagadta, hogy csalások történtek volna a voksoláson.

Lehet, hogy mégsem történt csalás?

Közben az Egyesült Államok aggodalmát hangoztatta az iráni helyzet miatt, az amerikai sajtó pedig arról cikkezett, hogy az iráni elnökválasztás nem volt szabad. Két amerikai közvélemény-kutató a The Washington Post című napilapban hétfőn megjelent írásukban viszont arról számoltak be, hogy az elnökválasztás előtt három héttel készített kutatásaik szerint Ahmadinezsád 2-1 arányban vezetett Muszavi előtt. Ez az arány szerintük arra utalhat, hogy az elnökválasztás eredménye valóban az iráni nép akaratát tükrözheti, s nem kiterjedt választási csalás eredménye.
 
Az európai uniós (EU-) tagországok külügyminiszterei luxembourgi tanácskozásukon súlyos aggodalmuknak adtak hangot a békés iráni tüntetők ellen alkalmazott erőszak miatt. Állásfoglalásukban hangsúlyozták: az iráni hatóságok dolga azoknak a panaszoknak a kivizsgálása, amelyek az elnökválasztás lebonyolítását érték. Kiemelték, hogy tiszteletben kell tartani a véleménynyilvánítási szabadságot, szorgalmazták, hogy az iráni rendfenntartók ne alkalmazzanak erőszakot.

Az uniós országok tiltakoznak

Vezető EU-tagországok külön is nemtetszésüknek adtak hangot. Angela Merkel német kancellár kijelentette: Németországot aggodalommal tölti el az elmúlt heti elnökválasztás után Iránban kialakult helyzet, és a történtekkel kapcsolatban magyarázatot követel a teheráni hatóságoktól. Ezzel egy időben a berlini külügyminisztériumba kérették Irán nagykövetét, és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter ugyancsak magyarázatot kért.
 
A francia külügyminisztériumba szintén bekérették Irán párizsi nagykövetét, hogy "válaszoljon az iráni elnökválasztás szabályszerűségével kapcsolatban felmerült kételyekre" - jelentette be Eric Chevallier francia külügyi szóvivő.
 
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a világszervezet New York-i székhelyén közölte, hogy szoros figyelemmel követi az iráni eseményeket, és az a véleménye, hogy "a nép igazi álláspontját" szigorúan tiszteletben kell tartani.
  



Mir Hoszein Muszavi reformpárti iráni elnökjelölt támogatói tüntetnek Teheránban 2009. júnus 15-én, amikor a hatósági tiltás ellenére a vesztes iráni ellenzéki elnökjelölt több tízezer híve tiltakozik Mahmúd Ahmadinezsád hivatalban lévő államfő újraválasztása ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!