Külföld

2009.06.12. 21:53

Iráni szavazás: Ahmadinezsád és fő kihívója is győztesnek kiáltotta ki magát

Teherán- Az ellenzéki kihívó, Mir Hoszein Muszavi magát hirdette ki a pénteken tartott iráni államfőválasztás győztesének, de az első részeredményeket ismertető hivatalos bejelentés szerint Mahmúd Ahmadinezsád leköszönő elnöké a diadal, méghozzá nagy fölénnyel.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Mir Hoszein Muszavi - a Nyugaton mérsékeltként emlegetett, a politikai életbe húsz év elteltével visszatért volt miniszterelnök - teheráni sajtótájékoztatóján közölte, hogy az összegyűjtött információik szerint nagy különbséggel szerezte meg a többséget. A munkatársai korábban a szavazatok 65 százalékának a begyűjtéséről beszéltek.
 
Két jelölt is győztesnek hirdette magát

"Egyértelműen én győztem az elnökválasztáson" - hirdette ki Muszavi, és megköszönte a választók rendkívüli aktivitását az urnáknál. 

Negyven perccel később az országos választási bizottság homlokegyenest ellenkező adatot közölt. Az első hivatalos részeredmény szerint ötmillió kiértékelt szavazatból Ahmadinezsád 69 százalékot kapott, és fölényesen vezet három ellenfelével szemben. Muszavi a második helyen áll, 28 százalékos eredménnyel.

 Iránban többszöri módosítás után végül helyi idő szerint éjfélig meghosszabbították a szavazóhelyiségek nyitva tartását, mert még este is sokan álltak sorba, hogy leadhassák a voksukat az elnökjelöltekre - jelentették be péntek Teheránban.

70 százalékos részvételi arány

 A részvételi arány legalább hetven százalék lesz - nyilatkozta a választást felügyelő Őrök Tanácsának egyik tagja. Iránban több mint 46 millió állampolgár járulhat az urnákhoz. A belügyminisztérium szerint a beérkező jelentésekből arra lehet következtetni, hogy részvételi arány "példa nélküli lesz". (2005-ben 62,84 százalékos, 1997-ben közel 80 százalékos volt.) Eredmény a jelenlegi előrejelzések szerint legkorábban szombaton lesz. Ha a négy jelölt közül egyik sem kap ötven százaléknál többet, a jövő pénteken második fordulót tartanak.
 
Mahmud Ahmadinezsád államfő egyik munkatársa szerint a jelenlegi elnök vezet hatvan százalékkal, és annyi szavazatra számíthat, hogy nem is lesz szükség második fordulóra. Fő vetélytársának, a Nyugaton mérsékeltként emlegetett Mir Hoszein Muszavi volt miniszterelnöknek a hívei viszont a saját felmérésükre hivatkozva az ő jelöltjük oldalán mutattak ki előnyt. A magas részvételi arány az elemzők szerint Muszavinak kedvez.
 
Szabálytalanságok garmadája

Muszavi kampánycsoportja szerint sok helyen voltak szabálytalanságok, ahová a megfigyelők nem jutottak el. A fővárosban a szavazókörök negyven százaléka volt ilyen hely, ami szerintük a belügyminisztérium rovására írható. Sok megfigyelő azért nem tudta teljesíteni a feladatát, mert olyan igazolványt kapott, amelyben hibák voltak, vagy a fényképeket is összecserélték - mondta Ali Akbar Mortazaminpur, Muszavi kampánycsoportjának vezetője, aki szerint ráadásul 7 millióval több szavazólapot osztottak szét, mint amennyire szükség van. 
Estig egyetlen incidensről érkezett hír: Muszavi egyik kampányirodájára állítólag könnygázgránátot hajítottak Ahmadinezsád hívei. A politikai gyűléseket és felvonulásokat betiltották az eredmények közzétételéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!