Külföld

2009.11.15. 15:45

Kényszerszabadságra küldik és csökkentik a román közalkalmazottak bérét

Tiltakozik a román közalkalmazottak érdekeit védő, tizenkét tagszervezetből álló szakszervezeti szövetség a közalkalmazottak fizetés nélküli kényszerszabadsága és az ebből fakadó 15,5 százalékos bércsökkenés miatt.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A román kormány azért kényszerült erre a döntésre, mert a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezésében kötött, csaknem 20 milliárd euró értékű többoldalú hitelegyezmény fejében a nemzetközi pénzügyi szervezet a román hazai össztermékhez viszonyítva legfeljebb 7,3 százalékos idei államháztartási hiányt hajlandó elfogadni. Románia ezért augusztus elején vállalta, hogy 1 milliárd eurót megtakarít az év végéig, hogy tartható legyen a 7,3 százalékos költségvetési hiány. Emiatt vált szükségessé a közalkalmazottak kényszerszabadságra küldése.

Az intézkedés azonban csak novemberben léphetett érvénybe, mert az ellenzéki pártok megtámadták az alkotmánybíróságon. A döntés gyakorlatba ültetése már így is késett, ennek ellenére a szakszervezetek hallani sem akarnak arról, hogy az év végéig minden közalkalmazottat kötelezően nyolc nap fizetés nélküli szabadságra küldjenek.

A szakszervezeti szövetség arra kérte a dolgozókat, hogy tagadják meg az erre vonatkozó egyéni egyezmények aláírását. Az érdekvédelmi szövetség szerint a munkaadók így csak egyoldalúan hozhatnak döntést a kényszerszabadságról, ebben az esetben pedig vállalniuk kell a jogi következményeket. A szakszervezetek átfogó tiltakozóakció szervezését is kilátásba helyezték.

Románia az év végéig az IMF-től és az Európai Bizottságtól összesen 2,5 milliárd euró értékű hitelrészlet lehívásában reménykedett. Ez az összeg várhatóan nem fog megérkezni a kormányválság miatt, így a román központi bank szakemberei szerint a kormánynak az utolsó két hónapban most már 5 milliárd eurót kellene megtakarítani a 7,3 százalékos államháztartási hiány tartása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!