Külföld

2010.05.25. 17:06

Királynői beszéd a brit parlamentben: ősi pompa, újdonságokkal

Az évszázados monarchikus hagyományoknak megfelelően II. Erzsébet királynő törvényalkotási programismertető beszédével kezdődött meg kedden hivatalosan is az új brit kormány és a parlament tevékenysége, azonban az idei törvénykezési kezdet még a 84 esztendős, 58 éve országló brit uralkodó számára is hozott újdonságokat.

MTI

A fényes pompával zajló ceremónia a választások közötti években általában ősszel esedékes, választási években pedig akkor, amikor az új kormány megalakul, és végleges formába önti törvénykezési programját A néhány oldalas összefoglalót mindig a kormány állítja össze, a királynő csak felolvassa, miután a lordkancellár tisztségét is betöltő igazságügy-miniszter átnyújtja neki.

E megtiszteltetés ezúttal Ken Clarke-nak, a Konzervatív Párt veteránjának jutott. 

A május 6-ai választásokat ugyanis tizenhárom évi munkáspárti kormányzás után a toryk nyerték, ám nem szereztek elégséges alsóházi mandátumot ahhoz, hogy - a brit parlamentáris hagyományoknak megfelelően - egypárti, abszolút többséggel bíró kormányt alakíthassanak.
 
Így többnapi egyeztetés és egyezkedés után konzervatív-liberális koalíció alakult, David Cameronnak, a Konzervatív Párt első emberének vezetésével. Ő a 12. olyan brit miniszterelnök, akit II. Erzsébet bízott meg kormányalakítással; első miniszterelnökét, Winston Churchillt a királynő édesapjától, néhai VI. Györgytől "örökölte". Cameron azonban a jelenlegi uralkodó első olyan miniszterelnöke, aki koalíciós kormány élén áll.

Nagy-Britanniának a II. világháború kezdete óta - békeidőben pedig nyolc évtizede - nem volt koalíciós kormánya. 

A királynői beszéd egyebekben az ősi birodalmi pompának megfelelő külsőségek közepette zajlott kedden is. A királynő és 89 éves férje, Fülöp edinburghi herceg ezúttal is az 1911-ben készített míves hintóval, díszes lovas testőri kísérettel hajtatott a Buckingham-palotától mintegy másfél mérföldnyire lévő parlamenthez.
 
II. Erzsébet 56. alkalommal nyitotta meg a brit parlamentet; először 1952. november 4-én, trónra lépése évében tett eleget e fontos alkotmányos kötelezettségének. 

Ez az egyetlen alkalom, amikor a parlament westminsteri palotájának Victoria-tornyán levonják a Union Jacket, vagyis a  brit zászlót, és helyére a Royal Standard, a monarchia lobogója kerül, jelezve, hogy a királynő az épületben tartózkodik.  

Ez az egyetlen alkalom arra is, hogy a királynő egyáltalán beteszi a lábát a törvényhozásba. Ilyenkor sem mehet azonban akárhová, csak a Lordok Házába, vagyis a felső kamarába, ahová magas felelősséget viselő parlamenti küldöncével, a Black Roddal hívatja át az alsóház közrendi képviselőit. 

A Black Rod arról a fekete pálcáról (black rod) kapta a nevét, amellyel a királynői beszéd elhangzása előtt erőteljesen és háromszor megkopogtatja az alsóházi ülésterem kétszárnyú ajtaját. A választott törvényhozók ugyanis - abban a pillanatban, ahogy az uralkodó képviseletében közeledő Black Rodot meglátják - becsapják orra előtt az ajtót, ezzel is jelezve függetlenségüket az udvartól. 

A nem túl tiszteletteljes fogadtatás a végzetes sorsú XVII. századi király, I. Károly és a parlament elmérgesedett viszonyát idézi. Károly 1642 januárjában, fegyveres kísérettel megjelent az alsóházban, követelve öt, vele szembekerült képviselő kiadását és letartóztatását. Az érintett képviselők akkor már nem voltak az ülésteremben, az alsóház akkori elnöke, William Lenthall pedig alázatos szavakkal, de hősies gesztussal megtagadta a király által követelt felvilágosítást hollétükről.

A Black Rod kopogtatásra mindazonáltal az idén is kegyesen ismét ajtót nyitottak az alsóházi képviselők, és beengedték a díszes ruhába öltözött tisztviselőt, aki - miután a kormánypárti, majd az ellenzéki padsorokat főhajtással üdvözölte - a Speakerrel, vagyis a házelnökkel közölte: "Őfelsége elrendeli, hogy e tiszteletre méltó ház tagjai tüstént járuljanak színe elé a főrendi házban".  

Átmenni ezután sem kötelező; minden évben vannak is, akik tüntetőleg a közrendiek üléstermében maradnak, sőt élcelődések közepette ki is nevetik a királynő küldöttét.

A képviselők zöme azonban - hangsúlyozottan minden sietség nélkül - az idén is átvonult a felsőházi ülésterembe, ahol már a trónon ülve, fején a kétezer gyémánttal kirakott díszes Birodalmi Állami Koronával, a vörösbe öltözött lordok gyűrűjében, Fülöp herceggel az oldalán várta őket a királynő, hogy ismertesse velük kormánya törvénykezési programját.

Ebben az idén - tekintettel a súlyos, békeidőben példátlan államháztartási hiányra - a deficit ütemes csökkentését célzó tervezetek álltak az első helyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!