Külföld

2011.01.17. 14:27

Lech Kaczynski családja továbbra is Moszkva ösztönözte merényletet gyanít

Lech Kaczynski néhai lengyel államfő családja hétfőn ismét azzal a feltevéssel állt elő, hogy Moszkva által ösztönzött merénylet okozta az elnöki küldöttséget szállító repülőgép lezuhanását tavaly áprilisban az oroszországi Szmolenszkben.

MTI

"A lengyel elnök elleni merénylet hipotézise ma hihetőbb mint valaha" - mondta a néhai elnök veje, Marcin Dubieniecki a PAP lengyel hírügynökségnek. Az ügyvéd Dubieniecki egyszerre férje és meghatalmazottja Marta Kaczynskának, Lech Kaczynski egyetlen lányának.
   
A TVN24 televíziónak nyilatkozva hétfőn, az ügyvéd a merénylet szóba jöhető indítékai között említette Lech Kaczynski újraválasztásnak eshetőségét, a bosszút Grúziáért (Kaczynski Grúzia melletti kiállásáért az orosz-grúz konfliktusban) és az orosz érdekeket Moszkva és az Európai Unió viszonyában.
   
Szerdán Moszkvában közzétett jelentésében az Államközi Repülésügyi Bizottság (MAK) egyedül a lengyel felet tette felelőssé a történtekért. Megállapításai, amelyek szerint a baleset az okozta, hogy a néhai elnök és más magas rangú tisztségviselők lélektani nyomást gyakoroltak a pilótára, élénk vitát váltottak ki Lengyelországban.
   
Dubieniecki azzal vádolja a MAK-ot, hogy el akarta leplezni azt a tényt, miszerint a lengyel pilóta megpróbálta visszanyerni a magasságot és átstartolni 22 másodperccel a lezuhanás előtt. E kísérlet szerinte "azért mondott csődöt, mert a személyzet félrevezető tájékoztatást kapott a magasságot és a leszállófolyosót illetően".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!