Külföld

2010.08.30. 10:54

Lövöldözés Pozsonyban: nyolc halott, tizenöt sérült

Nyolcra nőtt a Pozsony Dévényújfalu (Devínska Nová Ves) városrészében hétfőn délelőtt lezajlott lövöldözés halottainak száma - jelentette be Daniel Lipsic szlovák belügyminiszter délutáni második pozsonyi sajtóértekezletén.

MTI

 Nyolcan haltak meg a Pozsony Dévényújfalu (Devínska Nová Ves) nevű városrészében hétfőn lezajlott lövöldözésben - jelentette be Daniel Lipsic szlovák belügyminiszter délutáni pozsonyi sajtóértekezletén.

A sebesültek száma a legutóbbi jelentés szerint 15, közülük kilenc kórházban fekszik. Lipsic, miután meglátogatta a sebesülteket, azt mondta, hogy egy személy állapota életveszélyes, háromé pedig súlyos. A sebesültek között egy rendőr is van, akit fejlövés ért. Szintén megsebesült egy kisgyermek, de állapota nem életveszélyes, és szülei kérésére hazaengedték a kórházból.

A hét áldozat közül hat roma nemzetiségű, mindnyájan rokonok - erősítette meg a miniszter. "A panellakásban meggyilkolt öt személy, valamint a ház bejáratánál lelőtt férfi - négy nő és két férfi - roma nemzetiségű volt" - mondta Lipsic, aki szerint rokonokról van szó, de az adatokat még ellenőrzik. 

"A gyilkosság okai egyelőre nem ismeretesek, vizsgáljuk a lehetséges indítékokat" - tette hozzá a miniszter.

A hetedik áldozat egy 52 éves asszony, aki a délelőtti lövöldözés idején kiment lakása erkélyére, s ott érte a gyilkos golyó. Holttestét férje találta meg, amikor délután hazaérkezett. 

A nyolcadik halott az öngyilkosságot elkövető tettes. 

A tettes egy 50 év körüli férfi, aki géppisztollyal gyilkolt, s akkor lett öngyilkos, amikor a rendőrök körbevették. Azt, hogy a tettes volt katona, Lipsic nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

Szlovákiában a hétfői gyilkosságsorozat példa nélküli.

A rendőrfőkapitány szerint a tettes délelőtt fél tíz után egy géppisztollyal, két pisztollyal és nagy mennyiségű lőszerrel felszerelkezve érkezett meg a dévényújfalui panelház egyik lakásába, ahol gyilkolt, majd a ház előtt szintén. 

A lakosság által telefonon riasztott rendőrjárőrök perceken belül a helyszínre érkeztek, s a ház előtt bekerítették a tettest, aki egy ideig minden mozgó dologra lőtt.

A hivatalos közlés előtt a szlovák elektronikus médiában két verziója volt a délelőtt történt tragédiának. 

A közszolgálati TASR hírügynökség szerint egy idős férfi lövöldözött géppisztollyal azután, hogy kiirtott egy roma családot.

A SITA hírügynökség helyi lakosokra hivatkozva azt írta, hogy az egyik panelház előtt zajlott le a lövöldözés. Állítólag egy fiatal fiú gépfegyverrel tüzelt az ablakokra, illetve a környékén járó emberekre. Egyesek szerint kábítószerfüggő egyénről volt szó.

Többen is azt állítják, hogy nem egy tettes volt, hanem kettő.  Az országos rendőrfőkapitány szerint ez a feltevés nem igazolódott be. Az esethez közeli főutcán egy szétlőtt gépkocsi is látható.

Az eset helyszínére mentőautók, rendőrök és tűzoltók vonultak ki. A hatóságok hangosbemondón figyelmeztették a lakosságot, hogy kerülje el a lövöldözés helyszínét. A tragédia környékét lezárták, a tömegközlekedést hosszú órákra elterelték.

Vezető szlovák politikusok részvétüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!