Külföld

2009.11.30. 12:13

Nyevszkij expressz - Akik túlélték, és akik nem

A Nyevszkij expressz elleni merénylet során életben maradottak között akadt, akit egy rossz álom mentett meg, volt, akit egy szigorú kalauz nem engedett vonatra szállni, s van, aki az alkoholos italok iránti lelkesedésnek köszönheti az életét.

MTI

A Komszomolszkaja Pravda című moszkvai lap összeállításában a moszkvai Jelena Tyimofejeva elmondta, hogy hódolójával készült szentpétervári kirándulásra, és a szerencsétlenül járt vonatra szólt a jegyük. Éjszaka azonban rosszat álmodott: álmában egy hullaházban a halottakat számolta. Rossz előérzete támadt és visszaváltotta a jegyet. Még szombaton reggel is verejtékezve ébredt, s az első, amiről a hírekből értesült, a Nyevszkij expressz katasztrófája volt. Tyimofejeva úgy tartja, hogy csoda mentette meg az életét.
   
Egy Ilja nevű fiatalember arról számolt be a lapnak, hogy a vonaton volt barátnője, aki nem veti meg a vodkát. Jegye a legsúlyosabban károsodott, utolsó vagonba szólt, de a baleset idején nem volt ott, mert barátnőjével elment a szerelvény közepén lévő étkezőkocsiba iszogatni, s ott senkinek nem esett baja. Ilja azt mondta, eddig sokat szidta kedvesét az italozás miatt, de lám, most ez hozott neki szerencsét.
   
Marina Szmirnova azért maradt le a vonatról, mert sietségében elfelejtette kinyomtatni az elektronikus jegyet, s a szigorú kalauz nem engedte felszállni. Szmirnova elrohant a repülőtérre, és egész úton a kalauzt szidalmazta. Csak Szentpétervárra érkezve értesült arról, hogy talán éppen neki köszönheti az életét.
   
A szerelvényen a lapok beszámolói szerint öt olyan utaskísérő volt, aki a 2007. augusztus 13-i merénylet sújtotta szerelvényen is dolgozott. Mind az öten akkor is, most is gyakorlatilag sértetlenül élték túl a merényletet. Andrej Kozirenkót, Irina Szeveljevát és Mohabat Gadzsijevet 2007-ben A haza szolgálatáért érdemrenddel tüntették ki az utasok mentésében való hősies részvételükért. A szerelvényen 29 főnyi személyzet volt, közülük hárman kerültek kórházba, a legsúlyosabb állapotban, koponyasérüléssel Alekszej Ivanov utaskísérő.
   
A halálos áldozatok és a sérültek között több magas beosztású tisztségviselő is volt: a Nyevszkij az egyik legkényelmesebben berendezett vonat a "két főváros" közötti szakaszon, ráadásul éppen a munkanap végén indul Moszkvából és éjfélre már a "pítyeri" lakásán, szállójában lehet az utas. Ezért főleg tisztségviselők és üzletemberek használják, no meg néhány jobb módú turista. Életét vesztette Szergej Taraszov, aki nemrég még Szentpétervár szenátora volt az orosz parlament felsőházában, de rövid ideje az autóutakat és - pályákat építő állami cég vezérigazgatói székébe került, és aki otthagyva családját októberben feleségül vette a Mariinszkij színház prímabalerináját, aki a merénylet idején éppen Japánban lépett fel. 

Az áldozatok között van az 51 éves Borisz Jevsztratyikov is, akit Vlagyimir Putyin kormányfő a korábbi szentpétervári ismeretség alapján márciusban nevezett ki az állami tartalékokkal foglalkozó ügynökség élére.
   
A szerencsétlenül járt Nyevszkij expressz utolsó, legsúlyosabban sérült kocsijában a gazeta.ru hírportál vasúti forrásokra hivatkozó közlése szerint találtak egy heroinnal tömött diplomatatáskát: a drog utcai értéke több mint 2,5 millió rubel, de a hírt hivatalosan sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!