Külföld

2009.06.05. 18:34

Predatorok vadásznak Oszama bin Ladenre - amerikai szakértők szerint gyengül az al-Kaida

Washington - Szorul a hurok Oszama bin Laden nyaka körül, az al-Kaida terrorszervezet vezére egyre kevesebb helyen húzódhat meg a minden korábbinál kiterjedtebb afganisztáni és pakisztáni műveletek következtében - állapította meg amerikai biztonsági szakértők tájékoztatása alapján az NPR közszolgálati rádió pénteken.

MTI

Oszama bin Laden valószínűleg életben van még, Barack Obama amerikai elnök egyiptomi látogatása előtt újabb felvétellel hívta fel magára a figyelmet, tudatva, hogy nyomon követi az eseményeket és kapcsolatban áll a külvilággal. A terrorista vezér azonban egyre kevésbé érezheti magát biztonságban pakisztáni menedékhelyén.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) részletesen elemzi a legújabb felvételt, esetleges nyomokat kutatva, hol készülhetett az anyag, és hol tartózkodhat bin Laden. Az Egyesült Államok már hét éve nem talált forró nyomot a terrorista hollétéről, még csak közel sem került hozzá azóta, hogy 2001 decemberében nyoma veszett a kelet-afganisztáni Tora Bora hegyvidéken - mondta el Bruce Riedel, a CIA volt felderítő tisztje.

Juan Zarate, a Bush-kormány egykori vezető terrorizmusellenes tisztviselője, jelenleg a washingtoni CSIS kutatóintézet munkatársa azonban rámutatott: több tényező miatt is egyre szűkül az a tér, amhol bin Laden szabadon mozoghat.
 
A pakisztáni hadsereg támadásokat hajt végre a tálib erők ellen a Szvat-völgyben és más területeken. Zarate értékelése szerint az al-Kaida két tűz közé kerülhet, mert Afganisztán felől az amerikai erők szorítják vissza őket, s ebben a helyzetben a terrorista szervezet vezetői hibákat követhetnek el.
 
Ugyancsak szűkíti bin Laden lehetséges tartózkodási helyeit, hogy 21 ezer fős amerikai csapaterősítés érkezik Afganisztánba. A harmadik, talán legfontosabb elemet a pilóta nélküli robotrepülőgépek jelentik - vélte Zarate.
 
A Predatorok csapásait vegyesen ítélik meg Pakisztánban, mivel előfordulnak polgári áldozatok is, és ezért egyes térségekben erősödik az Amerika-ellenesség. Leon Panetta CIA-igazgató ennek ellenére májusban kiállt a Predatorok alkalmazása mellett, mert ez az egyetlen hatékony eszköz az al-Kaida vezetése ellen.
 
Az NPR által megszólaltatott szakértők kifejtették: bár a robotrepülőgépek bevetése nem újdonság, tavaly nyár óta fokozták a Predatorok pontosságát és mind nagyobb számban küldik őket harcba. A Pentagon közlése szerint ilyen távirányítású fegyverekkel öltek meg 11-et az afgán-pakisztáni határ térségében rejtőző 20 legveszélyesebb terroristából.
 
Hank Crumpton CIA-tiszt elmondta: a Predatorok bizonytalanságot, félelmet keltenek az ellenség vezetőinek soraiban. Arra kényszerülnek, hogy többet kommunikáljanak egymással, gyakrabban változtassák helyüket, s mindez jobban sebezhetővé teszi őket.

Egy névtelenséget kérő amerikai hírszerző szakértő elmondta: nemcsak az al-Kaida sok vezetőjét likvidálták, a szervezet elvesztette kiképzőit, robbantási szakembereit, minden szinten megtizedelték a terrorista hálózatot. "Ez a legnagyobb nyomás, amely az al-Kaidára nehezedett azóta, hogy 2001 decemberében távozott Afganisztánból" - állapította meg a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!